Zmrzlina a její příchutě

V létě osvěží a připomene exotickou dovolenou. Koupit to můžeme prakticky všude a můžeme si to připravit i sami doma. Ano, řeč je o zmrzlině v křupavé oplatce, na tyči, ve skleněném poháru či servírované na talíři se studeným či horkým ovocem.

Domácí zmrzlina je vždy ta nejlepší a může být krémová z mléka a smetany, tvarohová nebo ovocné z ovocných šťáv a jemných džemů, ke kterým se pak přidávají různé příchutě.

V cukrárnách se držáky na zmrzlinové kornouty se plní kornouty různých příchutí

  • klasické zmrzliny (vanilková, smetanová, jahodová, višňová, citronová, borůvková, malinová, oříšková, tvarohová, meruňková, broskvová, atd.)
  • tropické příchutě ( mango, banán, melou, kiwi, papaya, hroznové víno, růžový grep, sicilský citron, limetta, limoncello, granátové jablko aj)
  • alkoholické zmrzliny (becherovka, slivovice, baileys, fernet, pivní, šampaňské, rumová pralinka, punč, krokant s rumem, čokoláda s chilli, whisky team, griotka a další
  • kávové a čokoládové zmrzliny (cappuccino, irská káva, latte macchiatto, kávový griliáš, karamelová, nugátová, amaretto, bílá čokoláda s ořechy, višně v čokoládě, dolce latte, whisky cream
  • netradiční (cereální, štrúdlová, mrkvová, , mentolová, kaštanová, mascarpone…)
  • a zcela neznámé novinky (čabajková, mateřídoušková, křenová, svíčková, koprová, teplá, sýrová, … zkrátka fantazii se nyní již meze nekladou

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • každý Čech sní ročně v průměru pět litrů zmrzliny?
  • průměrný kopeček zmrzliny zdoláte za 50 líznutí?
  • nejvíce zmrzliny se zkonzumuje v Americe?
  • Švédové si libují ve zmrzlině se slanou lékořicí?
  • v Japonsku se vyrábí zmrzlina čajová, ale i rybí nebo zeleninová?
  • v San Francisku frčí příchuť prosciutto?
  • ve Vídni dělají zmrzlinové koule obalené v oříšcích s názvem „meruňkové koule“?

ZMRZLINA A ZDRAVÍ

  • zmrzlinu doporučují při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích spojených s polykání
  • mléko ve zmrzlině je zdrojem vápníku a bílkovin

Nejlépe si vychutnáme zmrzlinu ve skleněných pohárcích doplněnou ovocem, šlehačkou a sladkým krémem či likérem. Nejčastěji se podává formou kopečků – kopečková, ale i točená nebo špagetová. Zmrzlinu můžeme také servírovat do netradičních porcelánových misek, které mají zajímavý vzhled a tvar.

Tzv. „třešničkou na dortu“ je pak cukrářské zdobení, které vykouzlí z každého zmrzlinového poháru ten nejlepší kus. Zdobí se praženými mandlemi, griliášem, sekanými ořechy, hrubě nastrouhanou čokoládou či karamelem a polévá se různými druhy topingů (čokoláda, jahoda, višně aj.). Zasunutá oplatka nebo deštníček už jen dozdobí mistrovské dílo.

Zmrzlina zdobí některé druhy kávy a je podávána rovněž se sladkými dezerty jako jsou palačinky, vafle a lívanečky. K tomu se nejlépe hodí skleněné talíře netradičních tvarů.

mm
O Eva Povová (69 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*