Zlatavý, křupavý a voňavý

Řeč je samozřejmě o chlebu. Spotřeba chleba se u nás dramaticky snížila až o 60 %. Může za to strach lidí, který v nich vyvolávají sacharidy, které jsou v chlebu obsažené. Bojíme se ho, protože si díky masmédiím myslíme, že způsobuje tloustnutí?

Význam obilovin je pro stravování člověka po dobu patnácti tisíc let velice zásadní.  Nelze tedy chléb z jídelníčku vyřazovat ani při dietě. Dnes již málokdo uctívá chléb jako základní potravinu.

Umíte chléb ukrojit tak, aby na jedné straně nebyl tenký a na druhé straně silný?

Já tedy ne. Původní chléb se nekrájel, ale bochníky se přímo lámaly. Dnešní chleby mají naopak nejrůznější tvary a často jsou předkrájené.

Ideální pomocník pro bezproblémové krájení je ruční kráječ chleba. Pouhým otočením kličky nám vznikne bezchybný a na obou stranách stejně silný plátek chleba. Je to velice rychlý a snadný způsob, který nám ušetří spoustu času.

Pro ty šikovnější bude stačit pouze dobrý nůž vhodný na krájení pečiva. Používá se k tomu nůž na pečivo s vlnkovanou čepelí. Někdo krájí chléb opřený o prsa, někdo si chléb položí na krájecí prkno a vede rovný řez.

Jak vybrat kvalitní chléb?

Poznat kvalitní chléb vizuálně v obchodě je velmi obtížné. To je možné až po rozkrojení chleba a smyslovém hodnocení střídky, vůně a chuti. Mezi na první pohled viditelné vady patří:

  • vady v tvaru chleba
  • vady vzhledu
  • vady objemu
  • různé vady kůrky

Zajímavosti v historii chleba

  • Mlsní Řekové, kteří převzali pečení od Féničanů, jedli chléb s medem, který namáčeli do vína.
  • Caesar rozděloval chléb zdarma, aby si naklonil lidové masy.
  • V roce 1387 bylo v Čechách kolem 150 pekařů, kteří pekli až 12 druhů chleba
  • V 18. století podléhalo pekařství přísnému dohledu a předpisům. Ti, kdo upekli lehčí nebo nekvalitní chléb, byli potápěni ve velkém pytli nebo koši do Vltavy

Domácí chleba

„Chléb má zpívat“

Ingredience: hrnek žitné chlebové mouky, 3 hrnky hladké mouky, lžička drceného kmínu a octa, 2 lžičky soli, špetka sušeného droždí a 2 hrnky studené vody.

Mouky promíchejte s kořením a půlkou lžičky kvasnic. Přidejte vodu, ocet a znovu promíchejte. Zasypte a nechte přikryté kynout až 18 hodin při pokojové teplotě. Pak znovuna 230°C rozehřejte hrnec, vložte do něj těsto, zasypte kmínek a pečte přikryté poklicí půl hodiny. Pak poklici sundejte a dopečte cca 20 minut na 220°C  dozlatova.

 

mm
O Lucie Studená (37 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*