Zlatá není nejlepší

S tequilou se pojí spousta mýtů. Že je to pití z kaktusu. Že ji vynalezli indiáni. A že nejlepší je ta zlatá, jak se traduje v mnoha barech v Česku. Všechno to jsou nesmysly.

V Tequile, městě, které dalo název této pálence, sídlí hned několik palíren vyrábějících pravou, stoprocentní a mimořádně lahodnou tequilu. Stát Jalisco, nejmexičtější části Mexika. Právě tady vznikly sombrera, mariachi a již zmíněná tequila.

Několik omylů o tequile:

  • Tequila je z kaktusu

V Mexiku se v dlouhých řádkách pěstují modré agáve, ze kterých se tequila vyrábí. Není to žádný kaktus, ale sukulent. S tequilou je spojena pořádná dřina. Obrovské a těžké plody agáve se sklízí ručně, jen s pomocí jakéhosi kopí. Nejprve se musí dvanáct let stará rostlina odříznout, pak ze všech stran osekat a zbavit listů, které jsou hořké a nakonec ji rozpůlit vedví. A to v třicetistupňovém horku, navíc v džínách a džínové košili, které poskytují ochranu proti ostrým listům agáve.

  • Tequilu vymysleli indiáni

Agáve měla pro mexické indiány stejný význam, jako měli bizoni pro indiány americké. Celá tato úžasná rostlina se dala využít. Z listů se dělaly košíky, sandály, provazy či zvláštní pergamen. Z dužniny se naopak připravoval lehce alkoholický nápoj pulque, silný asi jako naše pivo, který sloužil k náboženským obřadům. Ale tequilu indiáni nevyráběli. Umění destilace přivezli do Mexika až Španělé a první tequilu vypálili někdy v roce 1521.

Na výrobu jedné láhve tequily je třeba osm kilogramů agáve. Z jednoho plodu se tak připraví deset lahví.

Když se plody upečou, vylisuje se z nich šťáva, která se nechá zkvasit. Paradoxně bez jakýchkoliv přidávaných kvasinek. Stačí ji nechat v teple na vzduchu, všudypřítomné kvasinky si ji samy najdou. A rychle přemění cukry z agáve na alkohol.

  • Nejlepší tequila je Gold

Čím více rozumíte tequilám, tím máte raději kvalitní tequilu blanco, neboť ta nabízí nejčistší chuť agáve.

Další dvě řady kvalitních tequil již zrají v dubových sudech – tak se získává reposado a añejo. Reposado musí zrát alespoň dva měsíce v sudech, zatímco añejo minimálně jeden rok. Díky tomu získávají krásnou medovou barvu a jemnou příchuť vanilky či čokolády.

Jenže zrání v sudech se dá obejít. Stačí, když se tequila zabarví karamelem. A na světě je „slavná“ tequila gold, o které si spousta lidí myslí, že je nejlepší ze všech tequil. Zlatá tequila navíc mnohdy vůbec nepochází z Mexika, ale vyrábí se třeba v Evropě. Z Mexika se přiveze jen obyčejná a nepříliš kvalitní pálenka z agáve, která se namíchá půl na půl třeba s bramborovým lihem a dobarví se karamelem. A bolehlav je tady.

A jak se pije tequila?

Odkud pochází tequilový rituál, kdy se mezi palec a ukazováček nasype ze slánky sůl? Údajně ho vymysleli Američané, ale rozhodně nepochází z Mexika. I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje.

A jak se tedy tequila správně pije? Většina Mexičanů popíjí tequilu nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenek. A pokud přidává k tequile sůl, tak ji sypou přímo do sklenky s nápojem, který pak zakápnou šťávou z limetky či naředí grepovým džusem. A hlavně tequilu hojně zapíjejí vodou ze džbánu.

*)zdroj: internet

mm
O Eva Povová (117 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*