Zelenina na grilu

Uplynulý týden oficiálně začalo léto. Grilovací sezóna je v plném proudu. Vypuklo prskání na grilu z vepřového masa a hovězích steaků. 
Jen chudí vegetariáni mají být spokojeni s bramborovým salátem a bagetou? Grilovaná zelenina může být tak pestrá, že si i masožravci mlaskají. Zvláště dobře chutná zelenina a tofu, pokud jsou několik hodin marinovány.
Pokud jste se ke grilování rozhodli spontánně, potřete grilovací špízy marinádou.

Základy grilování zeleniny

  • zeleninu nekrájejte na příliš silné plátky
  • grilujte tak, aby byla hotova stejně jako maso. Zelenina potřebuje trochu déle
  • Pokud používáte gril na dřevěné uhlí je třeba grilovanou zeleninou a tofu pokládat na hliníkové misky nebo na hliníkovou fólii. Na elektrickém grilu se zeleninou může grilovat přímo.

Zvláště vhodná zelenina

Houby, lilek, cuketa, fenykl, paprika a cherry rajčátka. 
Dobré je, pokud jí necháte několik hodin v marinádě. Pro marinování je vhodná zejména čtyřhranná porcelánová mísa, do které se vejde celý špíz.

Vhodné marinády pro grilování zeleniny

Středomořská marináda
Olivový olej, sůl, pepř se šalvějí, rozmarýn, tymián nebo jiné, typické středomořské byliny.

Marináda dálného východu
sojová omáčka, olej, nasekané chilli, smíchat med a wasabi (zelený křen – pikantní pasta z Japonska)

Marinované sýry
K marinování je dobrý také jemný sýr nebo tofu.
Velmi pikantní sýry, jako jsou kyperské Halloumi nebo uzené tofu chutnají nejlépe.

Na špíz napíchněte zeleninu a sýr nebo tofu a 20 minut grilujte.

Grilování v alobalu
Celé špízy s marinovanou zeleninou můžete také zcela zabalit do alu fólie a grilovat. Nezapomeňte občas otočit.

Další potěšení

Bageta, ale plněná
Bagetu rozkrojte a naplňte podle chuti, například s nakrájenými žampiony, kousky sýra, cibule a česneku. Zabalte do alobalu a položte na gril.

Grilovaný ananas
Plátky ananasu potřete máslem a grilujte. Před podáváním zastříkněte trochou Cointreau (francouzský ovocný likér, s hořkosladkou chutí) a navrch dejte šlehačku.

V láhvi Liss můžete připravit vzdušné 
a lehké, sladké nebo slané pěny a krémy, které pak vydrží až dva týdny v chladničce.

Připravil: Petr Gočál

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*