Saláty listové jsou zdravé.

I když listové saláty nemají velkou výživovou hodnotu, to co je činí z hlediska jídelníčku důležitými, je vláknina, která při průchodu zažívacím ústrojím "masíruje" jeho stěny, a tak podporuje jeho činnost. Nahořklé látky výrazně ovlivňují proces trávení.

Jsou důležitým zdrojem vitaminu C, K, vitaminů skupiny B, provitaminu A, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Jejich množství se v jednotlivých druzích liší.

Vliv salátů na zdraví lidského organismu

Hlávkový salát je oblíbený nejen pro jeho osvěžující chuť, ale také pro účinky na zdraví. Saláty

  • Posilují imunitní systém
  • Zvyšují výkonnost svalů
  • Posilují srdce
  • Zvyšují přísun kyslíku do buněk
  • Zlepšují zužitkování bílkovin
  • Uvolňují zácpu
  • Jsou vhodné při dietách

Jak správně postupovat při úpravě salátu

  • Vybíráme si vždy jen kvalitní a čerstvé rostliny.
  • Saláty rozdělíme na jednotlivé listy a odstraníme košťál.
  • Listy opatrně omyjeme v ruční odstředivce na saláty a vložíme do mísy, nemačkáme je.
  • Necháme je okapat na sítu nebo použijeme odstředivku na salát.
  • Lístky podle potřeby natrháme na menší kousky, nekrájíme je, protože při styku s železem se ničí vitaminy.
  • Salát doplníme dresinkem až těsně před podáváním, aby nezvadl a neztratil křehkost.

Jak poznám, že je salát čerstvý?

Podle zabarvení košťálu. Pokud je hnědý, není salát nejčerstvější. A také vidíme na první pohled, zda jsou listy zvadlé, potrhané.

Jak skladovat saláty

  • Saláty před uložením neomývejte, až těsně před zpracováním.
  • udržujte ve vlhkosti třeba navlhčenou utěrkou, přehozenou přes mísu
  • skladujte v dolní části lednice

*)zdroj: internet

 

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*