Saláty listové jsou zdravé.

I když listové saláty nemají velkou výživovou hodnotu, to co je činí z hlediska jídelníčku důležitými, je vláknina, která při průchodu zažívacím ústrojím "masíruje" jeho stěny, a tak podporuje jeho činnost. Nahořklé látky výrazně ovlivňují proces trávení.

Jsou důležitým zdrojem vitaminu C, K, vitaminů skupiny B, provitaminu A, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Jejich množství se v jednotlivých druzích liší.

Vliv salátů na zdraví lidského organismu

Hlávkový salát je oblíbený nejen pro jeho osvěžující chuť, ale také pro účinky na zdraví.

Saláty

  • Posilují imunitní systém
  • Zvyšují výkonnost svalů
  • Posilují srdce
  • Zvyšují přísun kyslíku do buněk
  • Zlepšují zužitkování bílkovin
  • Uvolňují zácpu
  • Jsou vhodné při dietách

Saláty, které stojí za to vyzkoušet

  • Kadeřavý salát – známý také jako lollo rosso (s červenými listy) a lllo biondo (se zelenými listy) pochází z Itálie. Je příbuzný čekanky, ale nemá nahořklou chuť. Nejčastěji se jí jako klasický salát se zálivkou.
  • Hlávkový salát – u nás je nejoblíbenější a nejrozšířenější, má mnoho odrůd, které se liší velikostí i tvarem hlávek, barvou a zkadeřením listů, ale i dobou pěstování. V kuchyni se uplatní se zálivkami a jako obloha jídel.
  • Čekanka – salátová čekanka má podobu bílých křupavých puků se světle žlutou špičkou. Její chuť je rafinovaně nahořklá. Je třeba ji uchovávat ve tmě, na světle hořkne. Má močopudné účinky a vysoký obsah draslíku, fosforu, hořčíku, železa a vápníku. Hodí se syrová do míchaných i ovocných salátů. Lze ji také zapékat, vařit či smažit.
  • Červená čekanka – neboli radicchio pochází z Itálie. Tvoří velmi pevné hlávky velikosti pěsti, lehce fialově červené až růžové křehké listy jsou prorostlé bílými žilkami. Chuť je jemně nahořklá. Červená čekanka je výborná do míchaných salátů, kde efektně vypadá a skvěle chutná.
  • Rukola – zelené vykrajované listy, podobné listům pampelišky s pikantní ořechovou příchutí. Povzbuzuje chuť k jídlu, je silně močopudná a známá jako přírodní varianta detoxikace jater. Výborně se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto se často používá při přípravě italských jídel. Skvěle doplní každý salát, překvapivě i ovocné. Můžeme ji také orestovat na oleji a česneku a podávat jako příloha k masu. Často se plete s podobnou rostlinou – roketou.
  • Polníček – silně zelená řapíkatá rostlina s drobnými listy s oříškovou příchutí. Má vysoký obsah provitaminu A, nejvyšší obsah vitaminu C z tuzemských salátů (dokonce víc než citrony), hodně železa, provitaminu A, rutin proti křehkosti cév a další minerály. Do jídelníčku ho zařadíme jako salát s různými druhy zálivek, dá se připravit i jako špenát.
  • Ledový salát – je vlastně nejmladší odrůdou salátu hlávkového. Pojmenování získal podle lesklého povrchu hlávky, která vypadá, jako kdyby byla zkřehlá mrazem. Listy leží těsně na sobě, vnitřní se proto nemusí mýt. Je velmi oblíbený pro svou křehkost a lahodnou chuť. Je ideální do míchaných salátů.
  • Římský salát – od klasického hlávkového salátu se liší hlavně tvarem, podobá se spíš čínskému zelí. Listy jsou vzpřímené, tvoří protáhlou, volnější hlávku, ale drží pohromadě. Může být mohutná, až tříkilová. Barva je od světle po tmavě zelenou až načervenalou. Je oblíbený v Itálii. Má více vlákniny a také hořčin, ale příjemnou chuť.

Toto je jen malá část z velké rodiny listových salátů, která u nás bývá ke koupi. Na tržnicích například ve Středomoří se můžeme setkat s mnoha dalšími druhy. Zde se žádné jídlo neobejde bez mísy salátu, kterou kromě nálevu doplňují například krevety, sýry, olivy a další ingredience.

Jak správně postupovat při úpravě salátu

  • Vybíráme si vždy jen kvalitní a čerstvé rostliny.
  • Saláty rozdělíme na jednotlivé listy a odstraníme košťál.
  • Listy opatrně omyjeme v ruční odstředivce na saláty a vložíme do mísy, nemačkáme je.
  • Necháme je okapat na sítu nebo použijeme odstředivku na salát.
  • Lístky podle potřeby natrháme na menší kousky, nekrájíme je, protože při styku s železem se ničí vitaminy.
  • Salát doplníme dresinkem až těsně před podáváním, aby nezvadl a neztratil křehkost.

Zálivka na salát

Ideální zálivka na saláty je na bázi oleje a octa, doplněná bylinkami, které zvýrazňují jejich chuť a zlepší stravitelnost syrové zeleniny.
*)zdroj: internet

Připravil: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*