Zdání klame!

Neexistuje člověka na Zemi, který by si rád nedopřál šálek čaje. Nic nevypadá na první pohled jednodušeji, než příprava čaje.
Zdání však klame. Příprava čaje je malá věda.

Správná teplota vody
Čaj zaléváme vodou o určité teplotě na dobu potřebnou k louhování. Při této době se uvolní správný poměr látek, které dodají čaji odpovídající chuť, sílu a barvu.

 

Při špatné teplotě nebo delším louhování  poměr není správný, a proto je možné, že vám čaj nezachutná.

Tmavé a černé čaje zaléváme vroucí teplotou, tedy okolo 95° C, patří sem čaje jako Assam, Ceylon, Earl Grey i některé Daarjeelingy a další.
• Obvyklá teplota polofermentovaných čajů je okolo 80 – 90° C.
Zelené čaje potřebují obecně nejchladnější vodu, jejíž teplota se pohybuje od 60 do 80 °C.
Ovocné a bylinné čaje vyžadují teplotu okolo 90° C.

Správná příprava čaje
Někteří berou přípravu čaje jako rituál. Je velmi důležité dodržovat některé zásady, mezi které patří:

– Na 2,5 dcl vody potřebujeme až 5 g sypaného čaje.

– Čaj nezaléváme ihned po vření vody. Necháme ji až 2 minuty odstát a až pak čaj zaléváme.

Konvici s čajem zakryjeme a louhujeme zhruba 4-5 minut, záleží na druhu čaje.

– Jednotlivé nálevy lze opakovat, aniž by čaj ztratil na kvalitě. Druhý nálev je co do chuti nejkvalitnější.

– Čaj nesladíme, abychom nepotlačili jeho přirozenou chuť.

– Na servírování čaje použijeme čajovou soupravu.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*