Zázvor léčí, chutná i škodí

Zázvor je jedním z nejvýznamnějších a nejpoužívanějších koření na světě, jeho původ však není zcela jasný. Někteří tvrdí, že pochází z jihu Indie, jiní zase, že byl objeven v Číně. V dnešní době jsou vyboulené kořeny zázvoru dostupné v supermarketech po celý rok.

Výběr a skladování

  • Stáří zázvoru při sklizni má velký vliv na jeho chuť. Mladý zázvor má světlou a tenkou slupku s narůžovělou špičkou, je šťavnatější, ostřejší a jemnější než zralejší;
  • Zralý zázvor má silnější tmavší slupku a velmi vláknitou dužinu. Jeho chuť je výrazně silnější;
  • Nekupujte zázvor, který je měkký a vykazuje známky vadnutí nebo dokonce plísně;
  • Zázvor lze skladovat ve vakuových dózách po dobu několika týdnů.

Úprava zázvoru

Pokud ho před použitím zmrazíte nebo máte příliš mladý, je vhodné ho nejprve oloupat, k tomu použijte loupací nůž.

Nejvhodnější je zázvor nastrouhat pomocí stabilního prkénka a struhadla.

Zázvor a jeho podoby

  1. sušený zázvor – hodí se do omáček a polévek, při pečení a smažení pokrmů
  2. čerstvý zázvor – výborný pro čaj, na vaření, do limonád, příloha k sushi
  3. nakládaný zázvor – může být součástí bonbónů, lízátek a žvýkaček (kandovaný)

Léčivé účinky zázvoru

  • Antibakteriální
  • Protizánětlivý
  • Usnadňuje trávení a pomáhá proti nevolnostem
  • Pomáhá proti chřipce a rýmě

Zázvor může i škodit

Zejména při požití množství většího než 5 g denně může zázvor způsobit poměrně vážné zdravotní potíže, např.:

  • Nevolnost a střevní potíže
  • Srdeční poruchy
  • Bolesti hlavy

Děti do dvou let by neměly závor užívat vůbec.

Zázvorový čaj proti nachlazení

potřebujeme čerstvý zázvor, který nastrouháme (max. 4 gramy). Přelijeme v hrnečku vařící vodou a necháme cca 5 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z 1/2 citronu. Pijeme teplý.

Kuřecí kebab se zázvorem:

Ingredience:
300g kuřecích prsíček, 1 lžíce zázvorového vína, 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli, 1 lžička rostlinného oleje, 2 lžičky worcestrové omáčky, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, nakrájená jarní cibulka

  1. Smíchejte kuřecí maso a ostatní přísady do velké mísy. Směs ponechte v chladu přes noc.
  2. Předehřejte gril. Napíchejte kousky masa na špízy a oddělte marinádu. Poté maso začněte péct a přitom potírejte marinádou, dokud nezměkne.
  3. Podle chuti posypte jarní cibulkou.
    Kuřecí maso je nejlepší nechat v marinádě přes noc. Podáváme s dušenou rýží a zeleninou (brokolice, mrkev, fazole a nakrájená cherry rajčátka).

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*