Zastavte se na kávu

Zastavte se, zpomalte, Vánoce vám neutečou. I během předvánočního shonu je důležité si udělat chvilku čas, odpočinout si a zarelaxovat nad šálkem lahodné kávy. Ať už je to presso, cappuccino, latté nebo turek, vždy je důležitý výběr té správné kávy.

Pestrý svět kávy

Svět kávy je velice pestrý a rozmanitý, stejně tak jeho názvosloví. Kolikrát se může zdát, že na vás odborník na kávu mluví cizí řečí. Pro snadné porozumění magické řeči kávy vás zasvětím do do její terminologie.

arabica – první kultivovaný druh kávovníku, má nejlepší kvalitu ze všech tří typů
aroma – odér louhované kávy
balance – degustativní termín, kdy žádná charakteristika nepřevažuje nad druhou
blend – směs dvou a více káv
bouquet – používá se k označení kávové směsi
cafe’au lait – francouzská káva s mlékem
café con leche – španělská a portugalská káva do tmava upražená, podávaná s horkým mlékem a cukrem
café macho – slangové označení pro latinskoamerickou špičkovou kávu
caffe‘ latte – italská káva s mlékem
cappuccino – espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou
caracolilo – nejpopulárnější dominikánská káva
celozrnná káva – nemletá, skládající se z celých zrn
espresso – druh pražené kávy, šálek silné a na chuť bohaté kávy
exotic – označení káv, které jsou považovány za sladké a kořenité (Indonésie, východní Afrika )
extra fine – nejlepší druh venezuelské kávy
finjan – šálek turecké kávy
french roast – francouzská pražená káva
hard – termín označující kávu s nízkou kvalitou
hard bean – vysoko pěstovaná káva ze Střední a Jižní Ameriky
heavy roast – velmi tmavá pražená káva s hořkosladkou příchutí
instantní káva – rozpustná káva
ixicara – port. šálek moka kávy
kahveh – turecké slovo označující nápoj kávy
kofein – alkaloidní látka obsažená v kávě; obsah v zeleném zrnu je asi 1,5%
kernel – část kávového zrna
kyselost – žádaná vlastnost kávy
ledová káva – frappé – vychlazené espresso našlehané s ledem, cukrem a mlékem
macchiatto – „strakatá“ bílohnědá káva; espresso zakápnuté mléčnou pěnou
marqaha – euforie z kávy
mazbout – arabsky polosladká káva
medium roast – káva upražená podle standardní severoamerické chuti
murra – arabsky neslazená káva
perkolace – jakákoli metoda louhování kávy, při které se horká voda filtruje přes kávovou směs
raw coffee – kávová zrna po fermentaci a eliminaci vnějších obalů
tělnatost – káva, která má intenzivní chuť; plnost, bohatost chuti
tinto – káva v Kolumbii nebo Brazílii
vídeňská káva – káva se šlehačkou; turecká i překapávaná
vintage – starší nepražená kávová zrna
zelená káva – nepražená káva
žok – balení kávy; 80 kg

Zdroj internet

mm
O Eva Povová (125 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*