Zapékám, zapékáš, zapékáme!

Hodil by se Vám pokrm, který se dá jednoduše a rychle servírovat? Který můžete ohřát i druhý den? Zkuste zapékání a gratinování.

Zapékání – gratinování je rychlá úprava potravin v troubě. Pokud máte tu klasickou jako já, není nic lepšího v těchto chladných měsících, než využít tohoto způsobu přípravy jídel. Hřeje trouba, hřejí chňapky na rukou, hřeje dobrý pocit z vykonaného díla a ušetřeného času a nakonec hřeje i jídlo samotné. Dá se rychle servírovat přímo v zapékacích miskách a zůstane zaručeně horké. Pokud něco zbyde, může se ohřát i druhý den.

Zapékat či gratinovat můžete také v konvektomatu nebo využít tzv. salamandr s vrchním ohřevem podobným grilu. Pokrmy se vyznačují zlatou kůrkou, ta vzniká silným působením tepla na povrchu Pokud trávíte hodně času na víkendových chatách a chalupách mohu doporučit zapékací gril, který umístíte kdekoliv.

Rady pro správné zapékání:

  • doba pečení zapékaných a gratinovaných pokrmů bývá krátká, o to více musíme vyhřát troubu nebo salamander
  • gratinované pokrmy pečeme v troubě se zapnutým horním ohřevem
  • nejvhodnější pro zapékání jsou nižší porcelánové nebo jiné žáruvzdorné mísy, které se před pečením musí dobře vymazat máslem nebo tukem
  • suroviny se krájí na tenké kousky, aby příprava netrvala dlouho a pokrm se nevysušil
  • pokud povrch sypeme nebo pokládáme sýrem je vhodné potraviny nejprve přikrýt alobalem, který až ke konci odstraníme, aby se utvořila kůrka
  • pokud chceme mít povrch jídla křupavější, pokladem jej plátky másla
  • chuť zapékaných pokrmů můžeme zvýraznit přidáním různých druhů nasekaných bylinek
mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*