Zapalte jídlo

Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakem, likérem, rumem, vodkou). Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu. Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu.

Co je flambování?

Flambování spočívá v tom, že malé množství alkoholu, kterým se polije obsah flambovací pánve, následně zapálí sirkou nebo flambovacím hořákem a nechá se hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem.
Při flambování je nutno dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod. Například rozlití hořícího destilátu na keridon, nebo příliš prudké vzplanutí alkoholu a následné popálení.

Jak flambovat

  • Používejte kulatou pánev, oválnou flambovací pánev nebo hrnec s dlouhou rukojetí.
  • Ovocné pálenky se hodí k flambování moučníků, whisky a koňak se použije při flambování masa.
  • K předehřátí alkoholu před přidáním do jídla můžete použít mikrovlnnou troubu.
  • Flambovaný pokrm musí být také horký. Studené potraviny ochladí alkohol na teplotu, při které nevzplane.
  • Nikdy nenalévejte alkohol do pokrmu přímo z lahve. Přelijte alkohol do odlivky. Mohlo by se stát, že výpary se dostanou zpět do lahve a ta vám v ruce exploduje.
  • Zahřívejte alkohol pomalu, neboť by se mohlo stát, že se prudce vznítí.
  • K zapálení alkoholových par použijte dlouhé zápalky nebo zapalovač. Nezapalujte likér samotný. Stačí škrtnout při kraji pánvičky.
  • Pokud pokrm nezažehne, je pravděpodobně málo horký.
  • Stůjte v patřičné vzdálenosti od flambovaného pokrmu a buďte připraveni na možné nečekané vzplanutí.
  • Pokud už jste likér nalili do pánve, neotálejte s jeho zapálením. Jinak se totiž do jídla nasákne a propůjčí mu nepříjemnou chuť.
  • Ujistěte se, že z pokrmu vyhořel všechen alkohol, jinak by jeho chuť přebila chuť připraveného jídla. Před podáváním neopomeňte pokrm promíchat.
  • Nezapalujte jídlo, dokud ho nemáte na pevné podložce. Pamatujte také na dostatečnou vzdálenost hořící pochutiny od hostů a hořlavých předmětů. Pozor dejte i na zvídavé děti!
  • Nepřenášejte ještě hořící pánev z místa na místo. Tekutina by mohla vyšplouchnout ven a popálit vás.
  • Moučníky a ovoce před zapálením lehce posypte krupicovým cukrem a až poté přelijte likérem. Vytvoří se tak lehká karamelová vrstva.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*