Zahřejte se horkým čajem

Každý má rád ten svůj. Každý ho připravuje jinak. Ano, řeč je o čaji. Pojďme si však povědět, odkud vlastně čaj pochází a jaké druhy jsou nejlepší.

Velmi kvalitní čaje rostou ve vysokých nadmořských výškách. Jejich chuť ovlivňuje kromě podnebí, půdy a nadmořské výšky, převážně jejich způsob zpracování, míchání, balení, doprava a uskladnění. Čajovník je rostlina z rodu Cammelia. Vyskytuje se ve třech hlavních skupinách:

– čajovník čínský
– čajovník asijský
– čajovník indočínský

Jak dělíme čaje

a) podle země původu (Asie, Afrika, Austrálie a Oceánie, Jižní Amerika)

b) podle kvality listu čaje – na pečlivé sklizni čajových lístků závisí kvalita čaje

  • nejlepší se nazývají orange pekoe (první listy jsou nejbohatší na cenné látky, jsou z nich nejlepší čaje)
  • druhé listy jsou pekoe, poskytují čas střední jakosti
  • následuje třetí, čtvrtý a pátý list

c) podle velikosti listu čaje

  • celolistové, zlomkové, drťové či práškové

d) podle zpracování listů

  • Zelený čaj – lu cha
    Stává se moderním trendem díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus. Druhů na trhu je nepřeberné množství nejrůznějších kvalit.
  • Černý čaj – hong cha
    Velice oblíbený typ čaje, který časem zraje. Konvička černého čaje nám napomáhá odbourávat tuky, zlepšuje trávení a omlazuje. Lisuje se do nejrůznějších disků, cihel a hnízd.
  • Bílý čaj – bai cha
    Bílý čaj prochází asi 15% oxidací a jedná se o čajové pupeny s nejmladšími lístky sbírané hned z rána. Jejich chuť i vůně je často květinově-ovocná.
  • Žlutý čaj – chuang cha
    Skvost mezi čaji, který prochází zvláštním typem zrání. Narazit na čerstvý žlutý čaj je dar.
  • Oolongy  – ching cha
    Neboli Černý drak jsou částečně oxidované čaje. Jejich vzhled mnohdy připomíná hromádku kamínků. Po vylouhování se kamínky rozvinou v nádherné čajové lístky. Patří mezi delikatesy.
  • Tmavé čaje – Pu erh – hej cha 
    Vícenásobně ferentované čaje se zeitým arómatem. Zraje jako sýr :). Čím jsou čaje Pu erh strarší, tím jsou lepší (za podmínky 90% vlhkosti vzduchu).
  • Ochucené čaje – moli cha
    Čajové lístky se míchají se suchými květy.
  • Čajová směs

Do nálevových sáčků se požívají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality.

Káva nebo čaj?

Otázka, kterou si často klademe je, zda-li je čaj opravdu účinnější proti únavě než káva. Ano, je. V porovnání s kávou má v čaji kofein účinek mírnější, ale trvalejší. Psychostimulační účinky kofeinu nastupují po dávce 50 až 200 mg, odstraňují ospalost, únavu a zvyšují psychickou aktivitu.

Zdroj Internet

mm
O Eva Povová (116 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*