WOK, tajemství asijské kuchyně

Wok je speciální druh pánve, která se vyznačuje svou hloubkou, šířkou a oblostí. Právě její tvar ji odlišuje od běžných pánví a umožňuje efektivně a rychle vařit potraviny. Je charakteristická pro přípravu asijských, zejména pak čínských pokrmů. Jak by ne, když pochází právě z Číny.

Pánev WOK

Pro použití Wok pánve je ideální sporák pro čínskou kuchyni (speciálně upravený pro WOK pánve). Další možností je indukční sada WOK s pánví, případně pánev WOK na indukci

WOK je všestranný pomocník

Není však úplně pravdou, že WOK má využití pouze pro milovníky exotických asijských pokrmů.

  • Na WOK pánvi totiž připravíte bez problémů nejen klasickou asijskou kuchyni, ale i tradiční české pokrmy a další pokrmy ze všech koutů světa.
  • V této pánvi můžeme vařit ve vodě i v páře, dusit, opékat a smažit.
  • Je ideální pro přípravu různých druhů omáček nebo vaření polévek.
  • Vhodná je také pro opražení ořechů nebo připravení popcornu.
  • Nejlépe ji však využijete pro jednoduchá minutková jídla, kde nejvíce oceníte typickou rychlou přípravu všech surovin.

Takovýmto způsobem připravíte ve WOKu maso, zeleninu i houby. Suroviny můžete upravovat každou zvlášť, případně je různě kombinovat a připravovat společně.

Vařte zdravě

Mezi největší výhody pánve WOK patří zejména velmi zdravá příprava pokrmů.

  • V první řadě je to díky tomu, že na vaření ve WOKu potřebujete opravdu jenom minimum tuku, který je navíc možné částečně nahradit vodou. Milovníci zdravých pokrmů by proto, tuto pánev rozhodně neměli přehlížet.
  • Díky velmi rychlé tepelné úpravě surovin, typické právě pro WOK, si navíc maso i zelenina zachovají tolik potřebné vitamíny, jídlo je tak nejen zdravější, ale i chutnější.
  • K zachování vitamínů dochází díky použitému materiálu – pokrm nepřichytává. Výhodou je i velmi rychlá úprava. Zeleninové pokrmy se zpravidla připravují ve WOK pánvi do deseti minut.

Výhody Wok pánve

  1. Zdravé vaření v páře
  2. Rychlost vaření – šetří energii
  3. Zachování chuti a vitamínů
  4. Hloubka pánve – jídlo nevyskočí na plotnu
  5. Velké množství potravin na malém množství tuku
  6. Snadná údržba

    Zdroj: * internet

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*