Vzduch hlavní nepřítel čerstvých potravin

Díky vakuování jsme dnes schopni prodloužit až pětinásobně životnost skladovaných potravin a zachovat tak jejich chuť i čerstvost. Vše spočívá pouze v zabránění styku s kyslíkem.

Hlavní faktory ovlivňující životnost potravin

Biologické – bakterie, houby, viry, parazité a plísně, které mohou způsobit vážná onemocnění.
Přírodní – světlo, horko, vzduch a vlhkost, které ovlivňují přirozené vlastnosti potravin.
Chemické – oxidace a kvašení, které produkují jedovaté prvky nebezpečné pro zdraví člověka.

Výhody vakuového balení potravin

• Možnost dlouhodobého skladování bez ztráty chuti a čerstvosti.
• Potraviny si zachovávají svou strukturu a vzhled. Protože bakterie, plísně a jiné mikroorrganismy nemohou ve vakuu růst.
• Při skladování v mrazničce nehrozí spálení mrazem. Potraviny totiž nepřijdou do styku s ledovým suchým vzduchem.
• Vlhké potraviny nevysychají, ve vakuu není žádný vzduch, který by vlhkost pohlcoval.
• Potraviny s vysokým obsahem tuku nežluknou. Ve vakuu nepřijde tuk do kontaktu s kyslíkem, který způsobuje žluklou chuť a nepříjemný zápach.
• Je vyloučeno napadení hmyzem, ten potřebuje k přežití kyslík.
• Maso nebo ryby se během pár minut dokonale namarinují. Odsátí vzduchu z nádoby způsobí otevření pórů a umožní tak marinádě rychle proniknout do masa.
• Výdaje se sníží v závislosti na snížení vyhozených zkažených potravin.

Ruční vakuové pumpy

• Tento systém se skládá z malé ručně ovládané pumpy sloužící k odstranění vzduchu z vakuové dózy.
• Dózy v různých tvarech a velikostech bývají vyrobené např. z polykarbonátu, který nepřijímá potravinářské kyseliny a pachy.
• Pumpy obvykle nijak nesignalizují, že bylo dosaženo vakua.
• Většinou nejsou schopné odsát z nádoby všechen vzduch, přesto však zajišťují možnost výrazně delšího skladování potravin než za pomoci ostatních metod.

Elektrické vakuovací baličky

• Jsou dražší než ruční pumpy, eliminují však veškerý vzduch z nádoby nebo vakuovacího sáčku.
• Často signalizují dosažení vakua.
• Během odsávání zabraňují možnému úniku vzduchu zpět do nádoby.
• Při vakuovém balení do sáčků je účinek pumpy jasně patrný, sáček začne potraviny těsně obalovat.

Vakuování je tedy ideální metodou skladování potravin. Důležité je uvědomit si, že nenahrazuje chlazení. Potraviny, které potřebují skladovat v chladu, je nutné chladit i vakuově zabalené.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*