Využijete až 90% energie

Při indukčním ohřevu jsou energetické ztráty mnohem menší, než u jiných druhů energie.

Ohříváte pouze hrnec

  • Nádobí na indukci už je za přijatelnou cenu. Jestliže používáte indukční vařič nebo indukční sporák, vzniká teplo až ve dnu nádobí.
  • Topná deska se sice ohřeje, ale až zpětně od hrnce.

Vaří, jen když potřebujete

Energii odebíráte pouze tehdy, když na plotýnce stojí nádobí s magnetickým dnem. Jakmile ho sundáte, ihned se odběr energie zastaví.  Šetříte a neplýtváte.

Protože ohříváte přímo dno nádobí a nikoliv okolní vzduch, případně další materiály, jako jsou litinové plotýnky, využijete až 90% dodané energie přímo na ohřev.

Jak uvádí autor článku v encyklopedii Wikipedia, využití energie oproti klasické litinové desce je až dvojnásobné.

Jakou potřebuji indukční desku?

Záleží na tom, co budete dělat. Tady je několik příkladů.

  • Na snídani ohřívám párky, vařím vajíčka, případně cosi opravdu malého.
    V tomto případě vám plně postačí indukční vařič IK20 o příkonu 2.000 Wattů.
  • Dělám steaky a vařím větší porce najednou.
    Pro steaky se hodí kovaná železná pánev, která funguje i na indukci. Také potřebujete rychlý přívod energie, aby se steaky povedly. Doporučuji indukční vařič o příkonu 3.500 Wattů.
  • Potřebuji indukční wok.
    Často využíváte pánev wok. V tomto případě vám bude vyhovovat indukční wok Bartscher o příkonu 3.500 Wattů.

Nebojte se magnetů.

Nebudeme zacházet do technických detailů. Pro ty, kteří se o princip zajímají více – tady je odkaz na pdf dokument z Univerzity Karlovy v Praze, kde prováděli pokusy s indukčním vařičem.

Magnetického pole se není potřeba obávat, protože princip elektromagnetického pole se využívá u všech elektrických motorů.

Jak vzniká teplo?

Pod sklokeramickou deskou jsou spirály, ze kterých vychází elektromagnetické pole. Elektromagnetické pole ze spirál se přenáší na magnetické dno nádobí.

Působením tohoto magnetického pole ve dnu nádobí, vzniká teplo, které se přenáší na okolní stěny a ohřívanou potravinu.

Ještě rychlejší nádobí

Zatím jsme mluvili pouze o vodivém dnu. Ale jak se dostane teplo až k hornímu okraji hrnce? U běžného nádobí se boční stěny ohřívají až od ohřívané potraviny a postupným ohříváním dna. Velmi prodávané nádobí Cookmax, u kterého je až 10tiletá záruka, obsahuje také řadu Gourmet, která vaří ještě rychleji.

Nejnovější 5ti vrstvá technologie

Nádobí Cookmax Gourmet je celé vyrobeno z 5ti vrstvého materiálu. Uvnitř a vně je nerezový plášť, pak následují dvě vrstvy hliníku, který dobře předává teplo a uprostřed je magnetická hliníková slitina, která převádí teplo z indukce až k hornímu okraji nádobí.

Přednosti nádobí Cookmax Gourmet

  • 5tivrstvá technologie pláště hrnce zaručuje dokonalé vedení tepla až po horní okraj
  • vysoká úspora energie a krátký „startovací“ čas
  • vyrobeno z potravinářské nerezové oceli 18/10
  • uvnitř saténová povrchová úprava, vně kombinované leštění
  • uvnitř rysky se značením objemu
  • pánev s teflonovým povrchem
  • wok s rovným dnem a otočnou poklicí pro regulaci vzduchu
  • akutermické dno s vyrovnávacím efektem
  • pro všechny druhy sporáků vč. indukce
  • teplonevodivá nerezová kovaná ucha
  • vhodné do myček nádobí a odolné proti potravinářským kyselinám
  • určeno i pro vysoké profesionální zatížení

 

Připravil: Petr Gočál

Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde.

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*