Výborná domácí zmrzlina

Už máte dost zmrzliny, která nepoznala kvalitní smetanu, mléko ani ovoce? Pak si ji zkuste vyrobit doma.  A můžete si dělat zmrzliny krémové i ovocné. Chce to mít jen jednoho zásadního pomocníka - zmrzlinovač. Je to opravdu snadné a do hodiny máte hotovo. Připraví zhruba litr zmrzliny, kterou šlehá a chladí. Proto je pak zmrzlina tak nadýchaná.


Výrobu zmrzliny můžete zkusit i bez zmrzlinovače, ale zhruba každé tři minuty ji musíte vyndavat z mrazáku kvůli zamíchání.

Nejoblíbenější je vanilková

Když se pustíte do vanilkové zmrzliny, máte dvě možnosti – použít vanilkové aroma, nebo se nebát a koupit si pravou vanilku v podobě lusku. Kuchyň provoní, jakmile z něj dostanete semínka. Vanilkové aroma se dá zase koupit v každém supermarketu. Lusky neskladujte doma dlouho, rychle vysychají a ztrácejí svoji vůni.

Jak na to?

  • Když už lusk máte, je potřeba ho podélně rozříznout a nožem vyškrábnout jeho obsah. Ten se pak dá do kastrolu s mlékem. Tyto ingredience mícháme a necháme zahřát. Není nutné, aby se mléko dlouho vařilo. Důležité je především ho nepřipálit. Jde jen o to, aby natáhlo vůni vanilky.
  • V míse si elektrickou metlou vymícháme žloutky s cukrem. Výsledkem by měla být jemná našlehaná směs.
  • Přeceďte mléko, aby v něm nezbyly žádné pevné kousky vanilky a nechte mírně vychladnout (cca na 70 °C).
  • Vanilkou ovoněné mléko poté lijeme do směsi našlehaných žloutků a cukru. Nikdy ne obráceně! V takovém případě totiž hrozí, že se vzniklá směs začne srážet.
  • Vzniklou směs pak dáme do čistého hrnce a na mírném ohni necháme hřát, aby se dobře spojila. Přitom opatrně mícháme vařečkou.
  • Přidejte do krému rýžový škrob a nakonec smetanu. Tím je krém na vanilkovou zmrzlinu hotový.

Nechte připravený krém vystydnout a nalejte do nádoby zmrzlinovače. Pak už jen zapněte a čekejte, až zmrzlinovač odvede svoji práci. To trvá přibližně 30 až 45 minut.

Jde to i bez zmrzlinovače

  • Na cca 5 porcí si připravte lžičku vanilky, 500 ml smetany na vaření a 500 g salka.
  • Mléko se šlehačkou a vanilkou šlehejte tak dlouho, než vznikne hladký pevnější krém. Ten dejte do vaničky nebo do formiček a nechte zmrazit. U tohoto způsobu nemusíte směs promíchávat.

Pro servírování zmrzliny použijte porcovače na zmrzlinu nebo zmrzlinové lžíce. Snadno tak naberete zmrzlinu do připravených zmrzlinových pohárů.

 

 

Připravil: Eva Povová

*) zdroj internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*