Vše se točí kolem pizzy

Bez přílohy a příborů.

Pizza je jedním z mála jídel, ke kterému se nepodává příloha. Snadno se jí u stánku fast foodu, jako hlavní chod na letních zahrádkách a jednoduše si ji připravíme i sami doma pro naše přátele.

Pizza se jí bez příborů a může se servírovat na taíři, nebo jen na tácku nebo ubrousku. Dokonce pokud si ji necháme doručit, neuděláme chybu proti bontonu, když si ji vychutnáme přímo z krabice. Dle doporučení Italů, kde má pizza největší tradici, je nejběžnějším nápojem k pizze víno, nebo čistá voda.

Věděli jste, že…?

  • První pizzerie byla otevřena roku 1830 v Neapoli
  • Nejznámější pizza Margherita se zrodila 1889 v Neapoli a prezentovala italské národní barvy: červená rajče, zelená bazalka a bílá sýr
  • První oficiální americká pizza z roku 1943 měla název Chicago-Styl
  • První zmrazená pizza přišla na trh v roce 1957
  • 9. únor je Mezinárodním dnem pizzy
  • Nejdelší dodávka pizzy měřila 11042 km u Jižní Afriky do Austrálie pro kapitána ragbyového mužstva
  • Největší upečená pizza roku 1990 měla průměr 37,4 m
  • Největší objednávka pizzy byla 13386 kusů pro 40160 zaměstnanců napříč USA
  • Nejdelší pizzu připravili v Šanghaji, měřila 20 m

Základem je kvalitní těsto.

Těsto se vyrábí z hladké mouky. Po uhnětení se nechá cca 20 minut odležet. Potom se rozdělí na čtvrtkilové bochánky, které se proti okorání přikryjí mokrou utěrkou a vloží se do lednice. Těsto je nejlepší až druhý den. Vyválíme na placky a na základ použijeme rajčatovou omáčku. Neměli bychom používat ani protlak, ani kečup, ale opravdu drcená rajčata „sugo di pomodoro“, která jsou dostupná  v každém supermarketu. Placky můžeme dle chuti obložit v podstatě čímkoliv – šunkou, salámem, sardinkami, žampiony, olivami,  zeleninou, ovocem a nakonec je zasypeme sýrem. Používá se mozarella, parmezán,ale i tučnější varianta eidamu.

Co nám pomůže při pečení?

 

 

 

 

 

 

 

Vybrat správné suroviny není dnes problém. Složitější je správně uválet těsto a především sehnat správné zařízení a pec. Na přípravu pizzy se používá pec na dřevo, pec elektrická nebo plynová. Pizzu porcujeme na stejné díly speciálním kolečkem, které umožňuje rychlý řez. Servírujeme teplou až horkou na porcelánových talířích či dřevěných prkénkách. Jediná denní doba, kdy je přípustné servírovat pizzu studenou je dopoledne. Běžně ve světě se například podává pizza studená na snídaně.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*