Větší trouba než si myslíte

Jak velkou pečínku, kolik kachen nebo jak velký koláč upečeme v troubě? Podle základního označení poznáme rozměry pečící trouby. V minulém článku jsem popisoval, jestli je lepší elektrický nebo plynový sporák. Dnes se podívejme na velikost trouby.

Bez zlomků se neobejdeme

Číslo nad čarou, číslo pod čarou a ještě je sečíst. Jistě si vzpomínáte na školní trápení se zlomky.

V našem případě to tak složité není. Hezký návod na zlomky je na stránkách www.gastronadoby.cz.
Opravdu postačí vědět, že celek (1/1) lze rozdělit na dvě půlky (1/2) nebo na tři třetiny (1/3).

Pokud si to neumíte moc představit, postupujte takto:

Vezměte list papíru A4 a napište si na něj GN 1/1.

Další list rozdělte na dvě půlky a napište si na každý GN 1/2.

Další list rozdělte na tři stejné díly a na každý si napište GN 1/3.

Takto si postupně nastříhejte další listy papíru a vytvořte si dílky s označením GN 1/4, GN 1/6, GN 1/9.

Nakonec vezměte list, na kterém máte napsáno GN 1/1 a na něj si poskládejte menší dílky tak, abyste pokryli celý list GN 1/1.

A je na světě  – kombinace gastronádob za použití různých velikostí.

Jak velká je trouba doopravdy

Vrátíme se k hornímu odstavci a přehledu na gastronadoby.cz.

Označení velikosti pečící trouby:
GN 2/1 – pro plechy do 65×53 cm
GN 1/1 – pro plechy do 53×32,5 cm
GN 2/3 – pro plechy do 35,4×32,5 cm
GN 1/2 – pro plechy do 32,5×26,5 cm
GN 1/3 – pro plechy do 32,5×17,6 cm

A pak tu jsou ještě trouby pro domácnost s atypickými rozměry.

Mám jiný rozměr pekáče

Pokud je rozměr pekáče menší, než je rozměr trouby a nepoužíváte gastronádoby, tak použijte rošty do konvektomatu. Na tyto pak svůj pekáč postavíte.

Gastronádoby nejenom do trouby

Jak uvádí portál www.gastronadoby.cz, jsou gastro nádoby vyráběny podle celosvětově respektované normy. Jejich rozměry dodržují všichni výrobci profesionálního gastro zařízení a gastro vybavení.

Jsou opravdu univerzální. Nerezové nebo smaltované gastronádoby můžete použít pro konvektomat, sporák, ledničku nebo pracovní stůl s chladícím prostorem.

Pozor na rohy

Výrobci dodržují rozměry gastronádob. Aby se navzájem ochránili před konkurencí, mají různě zaoblené rohy. Takže poklice výrobce „A“ nesedí na nádobách výrobce „B“, apod.

Zřejmě nejrozšířenější jsou gastronádoby německé firmy Blanco, které patří mezi nejkvalitnější, ale také nejdražší.

Pokud však vsadíte na alternativu Gastronádoby nerez Professional, tak volíte dobře.

Za dobrou cenu koupíte gastro nádoby ze silného materiálu, které se při změnách teplot nekroutí a navíc mají zaoblení rohů a poklice stejné jako gastronádoby Blanco.

 

připravil: Petr Gočál

Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde.

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*