Vepřové hody o Masopustu zdravěji

Ostatky, fašank, voračky, končiny, zkrátka Masopust, jehož počátek nastává po svátku Tří králů a končí na masopustní úterý před Popeleční středou.

Tučný čtvrtek připadá na 20. 2. 2020

Vánoční hodování nekončí, s masopustem přichází další oslavy, karnevaly, veselice. V restaurací se připravují Masopustní hody, které jsou spojené s venkovskými tradicemi. Na talířích nesmí chyběj zabijačkové pokrmy, koláče, koblihy.

Většina restaurací zpracovává maso nízkoteplotním vařením delší dobu. Právě u vepřového masa lze tímto způsobem dosáhnout největších efektů. Při teplotě 120 °C se nejdříve zatáhnou na mase póry a pak se při nízké teplotě (podle druhu masa) zpracovává po několik hodin.

Výhody tohoto nízkoteplotního zpracování

  • metodu lze použít při vaření v noci bez nutného dohledu
  • zvýšíte kapacitu kuchyně využitím trouby přes den
  • větší výnos z použité suroviny – až o 50 % nižší tepelné ztráty na váze potraviny oproti běžnému pečení při teplotách 140-160 °C
  • úspora energie využitím výhodných nočních tarifů
  • používáním nízké teploty, je příkon zařízení asi 1 kW, oproti podstatně většímu příkonu klasické trouby nebo konvektomatu
  • maso lze snadno udržovat teplé
  • při udržovací teplotě Hold nedochází ke ztrátám a zničení suroviny
  • maso zůstává šťavnaté i po naporcování, po rozkrojení je rovnoměrně zabarvené až po vnější okraj

Pečeně v celku

  • Maso dejte do holdomatu nebo na pánev a opečte ze všech stran, aby se uzavřely póry a nevytékala šťáva z masa.
  • Opečené maso vložte na rošt, nebo vložte do gastronádoby do připraveného základu nebo omáčky a zasuňte do holdomatu.
  • Při použití roštu, vložte dolu do holdomatu gastronádobu s vodou – cca 2-3 cm vody.
  • Do masa zasuňte vpichovou sondu, aby hrot sondy byl ve středu masa a nastavte požadovanou teplotu jádra masa
  • Teplota prostoru holdomatu by měla být minimálně o deset stupňů vyšší než požadovaná teplota jádra masa

Nízkoteplotní trouba Bartscher – Váš ideální partner

Firma Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. nabízí velmi kvalitní nízkoteplotní troubu Bartscher (udržovací skříň). Můžete vařit nebo udržovat teplotu pokrmů. Velmi šetrně připravíte Vaše suroviny díky rovnoměrnému působení tepla ze všech stran.

Nízkoteplotní trouba Bartcher s funkcí HOLD pro udržování teploty potravin a s funkcí COOK pro nízkoteplotní vaření max. do 110 °C.

Pro měření teploty jádra potravin (uprostřed) využijete vpichovou sondu, která je součástí nízkoteplotní trouby. Trouba má tři vsuvy, prostor mezi nimi činí 80 mm. Využít můžete buď 3 gastronádoby gastronormy GN 1/1 hloubky 65 mm, nebo 3 plechy velikosti 600 x 400 mm.

Díky svým malým rozměrům (Š 505 x H 715 x V 415 mm) najde nízkoteplotní trouba Bartscher místo v každé kuchyni. Dejte masu čas a nespěchejte na něj. Výsledek Vás mile překvapí.

Pokud Vás zajímá nízkoteplotní a udržovací skříň Bartscher, využijte naše proškolené zaměstnance, kteří Vám rádi poskytnou odbornou radu.

mm
O Eva Povová (129 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*