Velikonoční nádivky, hlavičky a sekanice

Stejně tak jako mazanec, vajíčka nebo beránek patří k velikonočním svátkům také nádivka. Pokrm, jehož základem bývá veka nebo rohlíky a čerstvé jarní bylinky, se často nazývá také hlavička nebo sekanice. Lze ji podávat teplou i studenou a nejlepší bývá zpravidla druhý nebo třetí den po upečení.

Tradiční nádivka

Ingredience:
6 vajec, 8 rohlíků, 500 g uzeného bůčku, hrnek mléka, strouhanka, pepř, sůl, pažitka, čerstvé kopřivy, petrželka

Postup:
Nakrájíme rohlíky na kostičky a polijeme je hrnkem mléka. Až se mléko vsákne, přidáme na kostičky pokrájený uzený bůček, poté žloutky, pepř, sůl a nasekanou čerstvou pažitku, kopřivy a petrželku. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků. Zapékací misku vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, vlijeme těsto a pečeme v troubě cca 1 hodinu, dokud není nádivka dostatečně propečená.

Vegetariánská nádivka

Ingredience:
1 veka (nebo 5 rohlíků,) 1 balení sójového granulátu, 1/2 l vody, 6 vajec, 2 lžíce másla,  2 hrsti mladých kopřiv, 1 hrst mladých pampelišek, 1 hrst pažitky, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:
Sójový granulát nasypeme do hrnce, přidáme pepř, sůl a nastrouháme 1/2 muškátového oříšku. Směs poté zalijeme vařící vodou a necháme odležet 1 hodinu. Následně vaříme bez poklice na mírném ohni další hodinu. Po uvaření necháme směs vychladnout. Většina vody by se měla vypařit, případně vsáknout do sójového granulátu, zbylá nám namočí následně přidané pečivo. Rohlíky nebo veku nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce. Poté také najemno nasekané bylinky a žloutky. Bílky našleháme a do tekuté směsi přidáváme jako poslední, vše dohromady promícháme a přelijeme do máslem vymazané zapékací mísy. Ve vyhřáté troubě pečeme při střední teplotě přibližně hodinu, nádivka musí být dostatečně propečená.

Staročeská hlavička

Ingredience:
500 g vepřové plece, 250 g uzeného masa, 7 vajec, 7 rohlíků, 250 ml mléka, miska nasekaných kopřiv, pažitka, kundrnka, sůl, pepř, máslo

Postup:
Rohlíky si nakrájíme na kostičky. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí zalejeme pečivo. Až se mléko do rohlíků vsákne, nakrájíme nadrobno uvařené maso. Ostrým nožem nasekáme bylinky. Kopřivy je vhodné před použitím nejprve spařit horkou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a poté přidáme maso i bylinky. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do připravené směsi. Zapékací misku dobře vymažeme máslem, přidáme nádivku a na povrch můžeme položit několik plátků másla. V předehřáté troubě upečeme do zlatova.

 

Připravil: Václav Královec
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*