Vaříme na elektromagnetu

Indkuce je další metodou vaření a to zcela odlišnou od všech ostatních technologií. Indukce nevytváří teplo, které je poté přenášeno do nádoby. Indukce dělá ze samotné nádoby, ve které vaříme, generátor tepla.

Jak fungují indukční vařiče?

Jednoduše řečeno indukční plotna je výkonný, vysokofrekvenční elektromagnet umístěný pod keramickým povrchem. Pokud je umístěn „větší kus“ magnetického materiálu (např. litinová pánev) do magnetického pole, které vytváří indukční plotna, začne do kovu přenášet energii. Tento přenos energie způsobuje zahřívání. Řízením síly magnetického pole tak můžeme ovládat i množství vznikajícího tepla, a to okamžitě.

Výhody indukce:

Okamžitá regulace

Teplotu lze s okamžitou odezvou a velkou přesností regulovat. Před příchodem indukce byly upřednostňovány plynové sporáky před elektrickými a to právě z důvodu nepřesné regulace běžných elektrických sporáků a vařičů.

Indukční vařiče se však přesností a rychlou rekací na změnu teploty zcela vyrovnají plynovým.

Žádná ztráta tepla

Během indukčního vaření je energie přenášena přímo do nádoby a její ztráty jsou tak minimální. Při vaření na plynu je energie nejprve přeměněna na teplo a teprve poté směřuje přímo k nádobě, z tohoto důvodu dochází k obrovským ztrátám.

Pro srovnání: asi 40% energie (méně než polovina) je využíváno při vaření na plynu, u indukce cca 84%.

Bezpečnost

Další výhodou indukce je, že varná deska během použití zůstává studená. To předchází různým popáleninám spojeným s vařením.

Dostupnost

Protože indukce využívá elektrickou energii, je tak dostupná pro každého. Na rozdíl od plynu, který nemusí být přiveden do všech prostor.

Čistota

Hořící plyn souvisí s vedlejšími produkty vznikajících při jeho spalování, které se vypařují a usazují v okolí varné desky. Tyto při „elektrickém“ vaření nevznikají.

Nevýhody indukce:

Nádobí

Nejviditelnější nevýhodou indukčního vaření je, že funguje pouze v kombinaci s nádobím z magnetického materiálu. Nejčastěji jsou používány nerezové nebo litinové materiály. Přesto lze dnes bez větších obtíží najít hrnce a pánve vhodné pro indukci za velice rozumné ceny.

Nevýhod indukčního vaření mnoho nenajdeme. Zvěsti o možném ozáření apod. jsou nesmyslné a nezakládají se na pravdě. Magnetická pole jsou velmi lokální a dno nádoby tak absorbuje veškerou přenášenou energii. Pokud dojde k umístění nevhodné nádoby na plotnu, indukce se jednoduše nespustí. O své zdraví tedy rozhodně strach mít nemusíte.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*