Vafle belgická pochoutka

Vafle se už před mnoha lety rozšířily z Belgie, odkud pocházejí, do různých koutů světa. Přesto pravděpodobně nejlepší pořád koupíte v Belgii, kde má snad každá rodina svůj vlastní recept na jejich přípravu. Zkuste si připravit tradiční belgické vafle. Pokud u strávníků nepochodíte, ohromte vaflemi na „český způsob“.

Tipy na přípravu vaflí

  • Těsto by mělo kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Musí být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud chcete připravit těsto v předstihu, nechte ho v chladničce, kde se proces zpomalí.
  • Dejte si pozor na množství těsta, které použijete, nesmí přetékat ven z vaflovače. Každý vaflovač vyžaduje jiné množství. Těsto by mělo pokrýt celou jeho plochu.
  • Vafle neohřívejte. Pokud je chcete udržet teplé, rozehřejte troubu na 120° a položte je na rošt.

Belgické vafle recept

Co potřebujete:

  • šálek teplé vody (40-45°C)
  • balíček sušeného droždí
  • 3 vejce
  • šálek vlahého plnotučného mléka (40-45°C)
  • 2/3 šálku cukru
  • 3 šálky polohrubé mouky, práškový cukr
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla, lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky soli

Polovinu šálku teplé vody nalijte do malé misky a přidejte droždí. Nechte 10 minut odstát, než se zpění. Ve velké míse zatím metlou vyšlehejte vejce. Potom přimíchejte 1/2 šálku zbylé vody, mléko, cukr, máslo, vanilkový extrakt a sůl. Přidejte směs droždí z malé misky a vše zamíchejte do hladka. Pomalu vmíchejte mouku a umíchejte do jemna. Přikryjte a nechte hodinu nakynout na teplém místě.

Nalijte cca 1/2 šálku vaflového těsta na horký vymaštěný vaflovač. Pečte, dokud vafle nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Posypte práškovým cukrem.

Vafle můžeme dle chuti podávat také s čerstvým ovocem, bílým jogurtem a šlehačkou.

Slané pivní vafle recept

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • láhev světlého kvasnicového piva
  • 6 lžic olivového oleje, sůl, lžička sladké papriky
  • 10 plátků anglické slaniny, 100 g nastrouhaného sýra, 1 cibule

Vejce ušlehejte se solí a olejem, střídavě přimíchávejte mouku a pivo a umícháte tak hustší těsto. Poté přimíchejte sýr. Nechte těsto chvíli odležet. Vafle pečte v rozpáleném vaflovači. Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, dozlatova osmažte a posypte jimi vafle.

Zdroj: internet

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*