V minibaru nesmí chybět whisky

Jednotlivé druhy alkoholického nápoje destilovaného z obilnin a zrajícího v dřevěných (většinou dubových sudech) se rozdělují především podle země původu. Ve Skotsku a Kanadě se používá označení whisky, zatímco v USA a Irsku whiskey.

Dále se také druhy rozlišují podle toho, zda se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou (blend) whisky.

Skotská whisky, nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou.

Irská whiskey
, třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech.

Americká whiskey je většinou destilovaná z kukuřice.

Bourbon je americká whiskey pocházející ze státu Kentucky obsahující nejméně 51 % kukuřice (např. Jim Beam).

Whiskey z jiných amerických států se většinou neoznačuje jako bourbon, nejznámější je Tennessee whiskey (např. Jack Daniel’s).

Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů zrn, převážně však obsahuje žito.

Jak se vyrábí kvalitní whisky?

Většina whisky se před stáčením do sudů ředí trochou vody. Whisky vycházející z destilačního kotle obsahuje kolem 70% alkoholu. Neředěná whisky, zrající v sudu, má pak přibližně 63% alkoholu. Mnoho palíren dnes zkouší i jiné druhy dubových sudů, nejen klasicky používané sudy po portském, sherry či bourbonu, ale například i sudy po koňaku, rumu nebo sauvignon.

Výslednou chuť whisky ovlivňuje i doba, jak dlouho zrál v sudu předchozí produkt.

Při výrobě sudu se dřevo řeže na úzké desky, které se několik let suší na vzduchu, aby se z nich uvolnilo co nejvíce hořkých tříslovin.Vysušené desky se máčí ve vodě a každý kus se pak ohýbá nad plamenem do požadovaného tvaru. Při tomto tvarování se opálí právě ta strana desky, která přijde později do styku s whisky. Opálený vnitřek je zdrojem dalších chuťových a aromatických složek. Minimální doba zrání skotské whisky je stanovena na 3 roky, kvalitní whisky však zrají podstatně déle. Je nutné dodat, že whisky zraje pouze v sudech, později v lahvi už ne.

Jak whisky pít?

V našich restauracích bohužel převládá whisky po americkém způsobu, tedy na ledu. Toto řešení není příliš šťastné, přechlazená whisky nevydává téměř žádnou vůni, která tvoří nedílnou součást nápoje. Mnohem správnější je míchání whisky s čistou vodou. Mělo by být dobrým zvykem podávat ke sklence dobré whisky i sklenici vychlazené minerální vody, kterou může host upíjet střídavě s whisky, či si sám může nápoj naředit.

Odborníci se shodují v tom, že nejlépe je vychutnat si whisky půl na půl s vodou. Při dvacetiprocentním obsahu alkoholu se výborně uvolňuje aroma a zážitek z konzumace tak bude co nejlepší.

Další nešvar v našem pohostinství panuje při podávání tolik oblíbené irské kávy. Káva s přídavkem skotské whisky a čepcem šlehačky ze spreje opravdu není tím, za co je vydávána.

Přes výše uvedené však nezbývá než doplnit staré skotské rčení. Whisky se má pít tak,aby chutnala a proto by neměla chybět ve Vašem minibaru.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*