V kuchyni nesmí chybět hygiena

Nejúčinnější obranou proti nachlazení a virózám zůstává vyšší příjem vitamínů a hlavně pečlivá hygiena. Proto bychom měli více než dříve dodržovat hygienu rukou. To se týká převážně i gastronomických provozů a kuchyní.

Ať už se jedná o zázemí hotelové restaurace nebo samostatného zařízení tohoto typu, měl by se provozovatel již na samém začátku budování kuchyňského prostoru seznámit se zákonnými vyhláškami Ministerstva zdravotnictví, které upravují základní hygienické požadavky na kuchyňský provoz.

Prostory profesionálního kuchyňského zařízení musí být snadno dostupné při každodenním mytí a používání dezinfekce a dále dobře omyvatelné.

Správný materiál

  • Při zařizování profesionálního kuchyňského provozu je nutné zvolit ideální povrch vybavení a zařízení.
  • Veškeré materiály  musím být určené pro styk s potravinami.
  • Ideální je chromniklová nerezová ocel nejvyšší třídy 18/10. Nepodléhá korozi nebo plísním, je snadno omyvatelná a odolná proti chemikáliím.

Čisticí prostředky

Prostředí profesionální kuchyně by se z hlediska čistoty a dodržování hygienických předpisů mělo zcela bez nadsázky vyrovnat operačnímu sálu.
Připravili jsme pro Vás „Hygienický plán úklidu kuchyně

  • Leneko k ošetření nereových povrchů, které nepřichází do styku s potravinami jako lednice, digestoře, konvektomaty aj. Vytváří rovnoměrný ochranný film proti opětovnému znečištění. Povrchy získávají zářivý, udržovaný vzhled;
  • Agol pro rychlou dezinfekci ploch gastronomických provozů
  • GrillBlitz Hagleitner na odstranění připálených zbytků na grilu, v pečící troubě a na sporáku. Je příjemný na použití, nevyvolává dráždění při dýchání;
  • Radikalin na odstranění mastnoty pro omyvatelné plochy jako podlahy, odsavače par aj.
  • Xena, odstraňovač mastnoty a usazených nečistot formou spreje ze všech omyvatelných povrchů v kuchyni

Nabízíme další čisticí prostředky, které spolehlivě likvidují bakterie a viry a jsou vhodné pro dezinfekci i během pracovního procesu.

Hygienické prostředky

  • Manox k dezinfekci rukou a pokožky – vhodná dezinfekce pro potravinářství s fungicidní účinností;
  • dávkovače mýdla šetří místo v kuchyni. Velmi snadno se s nimi zachází. Přesné odměřené množství mýdla se dávkuje přímo na ruce.
  • V kuchyních jsou předepsány Zásobníky na jednorázové papírové ručníky. Jsou vhodné buď přímo na utření rukou nebo pracovní plochy. Mají velmi jednoduchou obsluhu.
  • Mycí pasta na ruce je další důležitou položkou v hotelové kuchyni.

Mycí prostředky

V profesionálních kuchyní se používá celá řada mycích prostředků, které najdete na našem e-shopu gastronom.cz.

  • Purex mycí a oplachový pro myčky, odmašťovací, na vodní kámen, k čištění konvektomatů, purex na koberce a podlahy aj.
  • mycí prostředky s bělicím účinkem, mycí potřeby na hliník, nerezové plochy, na ruční předmytí, prostředky pro plastové nádoby. speciální mycí prostředek na sklo aj.

Nebojte se rukavic

Materiál ochranných pracovních rukavic používaných v kuchyních musí být opět bezpečný při styku s potravinami a také nesmí vyvolávat alergické reakce pokožky rukou. K přímému styku s potravinou jsou nejlepší rukavice z nitrilu, potom z vinilu a nejméně z latexu.

mm
O Eva Povová (129 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*