V kuchyni nesmí chybět hygiena

Nejúčinnější obranou proti nachlazení a virózám zůstává vyšší příjem vitamínů a hlavně pečlivá hygiena. Proto bychom měli více než dříve dodržovat hygienu rukou. To se týká převážně i gastronomických provozů a kuchyní.

Ať už se jedná o zázemí hotelové restaurace nebo samostatného zařízení tohoto typu, měl by se provozovatel již na samém začátku budování kuchyňského prostoru seznámit se zákonnými vyhláškami Ministerstva zdravotnictví, které upravují základní hygienické požadavky na kuchyňský provoz.

Prostory profesionálního kuchyňského zařízení musí být snadno dostupné při každodenním mytí a používání dezinfekce a dále dobře omyvatelné.

Správný materiál

  • Při zařizování profesionálního kuchyňského provozu je nutné zvolit ideální povrch vybavení a zařízení.
  • Veškeré materiály  musím být určené pro styk s potravinami.
  • Ideální je chromniklová nerezová ocel nejvyšší třídy 18/10. Nepodléhá korozi nebo plísním, je snadno omyvatelná a odolná proti chemikáliím.

Hygienické prostředky

Prostředí profesionální kuchyně by se z hlediska čistoty a dodržování hygienických předpisů mělo zcela bez nadsázky vyrovnat operačnímu sálu.

  • k ošetření nereových povrchů, které nepřichází do styku s potravinami jako lednice, digestoře, konvektomaty aj. slouží přípraek Niroglanz Hagleitner. Vytváří rovnoměrný ochranný film proti opětovnému znečištění. Povrchy získávají zářivý, udržovaný vzhled;
  • na odstranění připálených zbytků na grilu, v pečící troubě a na sporáku je vhodný vysoce účinný gel GrillBlitz Hagleitner. Je příjemný na použití, nevyvolává dráždění při dýchání;
  • dávkovače mýdla šetří místo v kuchyni. Velmi snadno se s nimi zachází. Přesné odměřené množství mýdla se dávkuje přímo na ruce.
  • V kuchyních jsou předepsány Zásobníky na jednorázové papírové ručníky. Jsou vhodné buď přímo na utření rukou nebo pracovní plochy. Mají velmi jednoduchou obsluhu.
  • Mycí pasta na ruce je další důležitou položkou v hotelové kuchyni. Můžeme doporučit mycí pastu Arco Industrial s abrazivem. Její přísady propůjčují pastě téměř nulovou kožní dráždivost.

Nebojte se rukavic

Materiál ochranných pracovních rukavic používaných v kuchyních musí být opět bezpečný při styku s potravinami a také nesmí vyvolávat alergické reakce pokožky rukou. K přímému styku s potravinou jsou nejlepší rukavice z nitrilu, potom z vinilu a nejméně z latexu.

mm
O Eva Povová (115 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*