V horku jezte lehká jídla

V horkých letních dnech by měl člověk více dbát na to, co jí. Některá jídla nejsou vůbec vhodná. Může nám být po nich těžko, hůře se nám v práci přemýšlí a večer špatně spí. Hlavně zbytečně zatěžujeme tělo, a tak bychom mělí jíst převážně lehké pokrmy.

Jídla, kterým je lepší se vyhnout:

Zmrzlina
V prvním okamžiku přinese díky svému chladu pocit osvěžení, ale ten dost brzy bere za své, a to tím dříve, čím sladší zmrzlina je. Po sladké a tučné zmrzlině budete mít navíc žízeň, což v horkých dnech přispívá k pocitu vyčerpání, proto nezapomínejte pít.

Přeslazené limonády
Většina ze sladkých limonád vyvolává po chvíli ještě větší žízeň, a pokud ji zaháníte jen dalším sladkým pitím, kruh se uzavírá. Podobně bohužel působí i některé džusy, zvláště doslazované koncentráty. Dejte si raději hrnek vlažného zeleného čaje, který vás zaručeně zchladí.

Červené víno
Zatímco sklenku bílého vína nebo ještě lépe střik z něj můžete i v teple pít bez obav, červenému se raději vyhněte, zvláště těžkým odrůdám. Červené víno nechte až na večer při jídle někde na zahrádce.

Smažená a tučná jídla
Tyhle kalorické bomby vám jen zaplácnou žaludek, ale ve skutečnosti budete sami cítit, že to není ono, takže vás klidně může za chvíli začít honit mlsná. Hovězí nebo vepřové připravené při zahradní party v horkých dnech také není to pravé. Nechte si to raději až bude chladněji.

Některá koření
Ostrá koření jako chilli nebo kari, to pravé indické, ale také hořčice či sójová omáčka tělo zahřívají. Vynechat byste měli také skořici, zázvor, oregano, badyán, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech a vinný ocet.

Pozor na ovoce a zeleninu
Zatímco melouny či rajčata vás ochladí, sladké druhy mají opačný efekt. Broskve, třešně, maliny, datle, ze zeleniny pórek a jídla se spoustou česneku či cibule nejsou tím ideálním v horkých dnech. Také semínka a oříšky vás spíše zahřejí.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*