Také na obalech lze ušetřit

Všechno je dražší a dražší a tak se podívejme, jak ještě více ušetřit. V článku Potraviny v kontejneru jsem popisoval princip a možnosti vakuování, které trvanlivost potravin prodlouží.

Opakovaným používáním ušetříme
Tím, že obaly používáme opakovaně, nejenom že ušetříme za jejich nákup, ale také snížíme objem odpadu, méně často vynášíme odpadkové koše, ušetříme za odvoz odpadu a chráníme životní prostředí.

Vakuovací dózy a nádoby
Nepřenáší pachy a jsou vhodné pro opakované využití. Můžete je dát do myčky nádobí a znovu použít. Vakuovací misky jsou ideálním řešením.

Bílý porcelán a nerezové gastronádoby jsou nejčastějším materiálem pro skladování potravin. Porcelánové nádoby však nelze vyrábět s dokonalou přesností a tak při vakuování vypadávají ze hry.

Vakuovací misky polykarbonát

Polykarbonát a polypropylén
Strojní výroba je velmi přesná. Materiály ze skupiny termoplastů, které nepřejímají chutě a pachy potravin, jsou odolné vůči potravinářským kyselinám a olejům. Jsou lehké a teplotně odolné pro běžné skladování potravin.

K mechanickému zničení obou materiálů musíte vydat velikou sílu a při běžném používání jsou téměř nezničitelné.

Kde je rozdíl?

polypropylén:
pružný • průsvitný bílý • od – 30°C • do +70 °C • mytí v myčce • levnější

polykarbonát:
tvrdý • čirý průhledný • od -40°C • do +100 °C • mytí v myčce • dražší

Co je lepší pro vakuování
Oba materiály jsou vhodné. Při odsávání vzduchu v nádobě vzniká podtlak a víčko se přisaje. Pružnější víčka z polypropylénu se prohnou více, zatímco víčka z polykarbonátu se tvarově nemění. Pro vícedenní skladování a jistotu lepšího přisátí víčka k nádobě, doporučuji vakuovací misky z tvrdého polykarbonátu.

Potřebujete poradit s výběrem vhodného materiálu?

Zavolejte našemu specialistovi na číslo
+420 355 327 667 nebo napište mail na domabyl@gastronom.eu

Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde.


Připravil: Petr Gočál

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*