Tajemství dobré kávy

Pořídit si kvalitní kávovar, vybavit provoz hezky vypadajícími šálky a konvičkami je důležité. Dobrou chuť a kvalitní prezentaci nám však zajistí pouze kombinace těchto pomocníků s dobrou kávou.

Jak poznat čerstvou kávu
Čerstvost kávy je pro její chuť nejdůležitější vlastností. Důležitá je čerstvost samotné zelené kávy, tedy to, kdy byla sklizena. Sebelepší kávová zrna vydrží opravdu čerstvá pouze měsíce, příliš dlouhým skladováním ztrácejí na své vynikající chuti.

Čas sklizně se totiž v různých koutech světa liší a podávat například kávu z Guatemaly na počátku nového roku odborníkovi ihned napoví, že se jedná přibližně o rok starou sklizeň, která nemohla být upražena dostatečně čerstvá.

Zatímco zelená káva může být čerstvá několik měsíců, pražená kávová zrna vydrží čerstvá opravdu pouze v horizontu týdnů. Při správném skladování (suché a temné prostředí ideálně bez přístupu vzduchu) to jsou pouze 2 – 3 týdny. Později zrnka začínají oxidovat a chuť kávy se pomalu ztrácí. Mlýnkem namletá káva zůstává čerstvá mnohem kratší dobu, maximálně hodiny. Vhodné tedy je, prohnat ji mlýnkem na kávu těsně před její přípravou.

Čtěte etikety
Při nákupu kávy je jedním z nejdůležitějších údajů na etiketě jakostní skupina (dříve byla označována písmeny „a“ až „d“, přičemž „áčko“ bylo nejkvalitnější). Dnes je důležité, zda se jedná o druh arabika nebo robusta, případně o směs obou druhů a v jakém poměru. Tento údaj by se měl nacházet na každém obalu kupované kávy.

Arabika má nepříliš hořkou, sametově jemnou chuť. Robusta naopak chutná hořce, hutněji a je bez příjemného aromatu. Většinou se jedná o nekvalitní kávu přidávanou do arabiky za účelem snížení její ceny. Nejkvalitnější robustu můžeme sice srovnat s běžnými arabikami, ale takovou je téměř nemožné v běžném obchodě sehnat.

Kvalitní káva voní a chutná
Znalci hodnotí kávu především podle její plnosti, aroma a vyváženosti. Plnost vystihuje intenzitu a délku chuťového prožitku. Plná chuť znamená, že chuť kávy přetrvává v ústech velmi dlouho. Opakem je káva vodové chuti, jejíž chuť není příliš intenzivní. Intenzita přitom nesouvisí se silou kávy – i dobré jemné kávy jsou plné chuti.

Aroma popisuje, jak káva voní. Vůně může být jemná, osvěžující nebo lehká, až po aroma květinové, oříškové, kořenité či zemité.

Acidita kávy vyjadřuje její živost, dá se také chápat jako schopnost osvěžit patro. Kyselejší kávy mají jasnou koncovku – jako např. šampaňské. Větší aciditou vynikají kávy typu Arabica. Naproti tomu kávy s nízkou kyselostí působí hladce, sametově a jejich chuť v ústech přetrvává opravdu dlouhou dobu. Na nejnižších stupních acidity se pak nachází kávy mdlé a nevýrazné.

*) zdroj internet

Připravil: Václav Královec
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*