Ušetřete si práci s mlýnkem na maso

Tatarák.

Pokrm ze syrového hovězího masa. Někteří ho milují a někteří jím pohrdají - tatarský biftek. Základem je hovězí maso ze svíčkové. Správná příprava spočívá v naškrábání masa najemno špičkou nože, tím odstraníme bílé žilky tuku. Protože je toto velmi pracná metoda, někteří jednoduše namelou maso pomocí mlýnku na maso.

Mlýnek na maso Sirman TC12E

Elektrický nerezový mlýnek na maso Sirman. Přístroj vhodný pro střední zátěž je vyroben z nerezové oceli, hlava je litinová. Šnekový pohon, reverzní chod. Ventilovaný motor. Standardně dodáváno s šajbou 4,5 mm, lze přiobjednat další nástavce.

  • příkon: 735 W / 230 V
  • hmotnost 18 kg
  • rozměry: 215 x 430 x 520 mm
  • výkon: 25 kg / 10 min

Čeho se vyvarovat při servírování?

Přestože to na první pohled vypadá, že na tatarském bifteku není co zkazit, opak je pravdou. Ve většině restaurací se tatarák servíruje způsobem, kdy pestrá a bohatá směs doprovodných ingrediencí totálně převálcuje úžasnou chuť syrového masa.

A je úplně jedno, jestli je podávaný už namíchaný, nebo ne, protože drtivá většina lidí si do masa stejně přidá všechny přiložené kořenící ingredience, čímž vytvoří pikantní směs, v níž dominuje chuť cibule, kečupu, worcesteru a plnotučné hořčice, ale samotné maso chuťově nerozeznáte.

K servírování použijte speciální servírovací prkno na tatarák.

Hovězí tatarský biftek – 10 porcí

Čerstvá hovězí svíčková 900g * dijónská hořčice * 3 polévkové lžíce * šalotka 2 polévkové lžíce * kapari 2 polévkové lžíce * tabasco ¼ kávové lžičky * worcester 1 kávová lžička * pepř černý (mlýnek) * sůl * brandy 25 ml * olivový olej 1 polévková lžíce * žloutek z křepelčího vejce 10 ks * česnek (stroužek) 10 ks * chlebové topinky 20 ks

1. Maso z čerstvé hovězí svíčkové očistíme a naškrábeme najemno.

2. Šalotku a kapari nakrájíme na malé kostičky a společně s dijónskou hořčicí, worcestrem a tabascem dáme do míchací mísy, kterou máme položenou ve větší nádobě s ledem, poté přidáme maso a důkladně promícháme nejlépe vidličkou, osolíme a opepříme a na závěr přidáme brandy a olivový olej.

3. Takto dochucený tatarák vytvarujeme,dokulata, do středu uděláme malý důlek kam vložíme žloutek, podáváme se stroužkem čerstvého česneku a s topinkami připravenými na grilu.

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*