Studená je dobrá

Je Vám horko? Zkuste studenou polévku. Spoustě lidem se může zdát, že polévky se nehodí do horkých letních dnů. Až na několik výjimek mají pravdu – ale jsou tu polévky studené. Takové andaluské gazpacho nebo turecký tarator jsou do horkého letního počasí jako dělané.

Španělské gaspacho

Nejznámější studená zeleninová polévka je z jemně rozmixované zeleniny a koření. Její příprava je rychlá. Pět velmi vyzrálých voňavých rajčat pokrájíme nožem a jemně rozmixujeme tyčovým mixérem s několika lístky bazalky. Okurku nakrájíme, osolíme a necháme chvíli ležet. Mezitím nakrájíme jednu papriku, stonek řapíkatého celeru, stroužek česneku a dvě jarní cibulky. Potom vše spolu s okurkou rozmixujeme. Přidáme k rozmixovaným rajčatům, přidáme olivový olej, zakapeme citronovou šťávou nebo vinným octem, opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme v ledničce odležet a zchladit. Někdo přidává zeleninový vývar, španělskou variantou je také přidaný drobně nakrájený salám chorizo. Na talířích gaspacho zdobíme proužky papriky nebo plátky okurky.

Bulharský tarator

Bulharský tarator je velice známou osvěžující studenou polévkou. Její kouzlo spočívá v prolnutí chutí okurky, jogurtu a kopru a dokonalém vychlazení. Je možno přidat jemně mleté vlašské ořechy, ale není to nutné. Podstatu polévky ale tvoří okurka nakrájená na kostičky, hustý dobrý jogurt (nejlépe řecký, bulharský) a jemně sekaný kopr. Česnek a ořech mohou a nemusejí být.

Ovocné polévky

Chutné letní polévky se dají připravit také z ovoce. Například malinovou polévku připravíme z 500 g malin, 100 g moučkového cukru, 25 g škrobové moučky, šťávy z půlky citronu, 1 litru vody, 1,5 dl mléka. Maliny vhodíme do hrnce s vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Po vychladnutí rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme do hrnce, přidáme mléko s rozmíchaným škrobem a povaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a vychladíme.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*