Štrúdl bez jablek

Pod slovem štrúdl si každý představí jablečný závin. Existují však další varianty jak tuto pochoutku připravit. Jeho tradiční podobu naše české kuchařky postupem času obohatily o řadu vynalézavých náplní. Například tvarohový, makový, se švestkami s meruňkami a nebo štrúdly slané. Takový štrúdl se šunkou a zelím nebo se špenátem a sýrem lahodí oku, ale i chuti.

Historie štrúdlu

Říká se, závin je česká klasika, ale jen málokdo ví, že tento způsob pečení pochází až z Cařihradu. Do střední Evropy ho s sebou ve středověku přivezli při svých ničivých zájezdech Turci. Proto se také říká, že v Čechách sice pečeme opravdu vynikající štrúdly, ale ve Vídni jsou ještě lepší, ještě jemnější se dají ochutnat v Maďarsku a ty bezkonkurenčně nejlepší vám údajně upečou v Řecku a Turecku.

Jablečný závin

Jablečný závin, nebo-li štrúdl, německy Apfelstrudel pochází z Rakouska. Tradičně se skládá z těsta plněného jablky, cukrem, skořicí a rozinkami. Někdo přidává i ořechy a rum. Sypaný moučkovým cukrem se podává s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Tažené těsto – základní recept

Příprava: 45-50 minut + 30 minut na odpočinutí těsta. Na 2-3 štrúdly

Ingredience: 800 g hladké mouky, 1 menší vejce + 1 žloutek, 100 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, špetka soli,rozpuštěné máslo na potření.

  • Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce a žloutek, olej, osolenou vodu a ocet a vše promícháme vidličkou.
  • Těsto zpracováváme od středu nejprve nožem nebo vidličkou a potom rukama. Je-li těsto příliš suché, přidáme trochu vody, v opačném případě trochu mouky.
  • Těsto následně hněteme na pracovní ploše tak dlouho, dokud není hladké a nelepí se. Občas s těstem bouchneme a vytáhneme do výšky.
  • Z těsta utvoříme bochánek, který přikryjeme nahřátou mísou nebo hrncem. Necháme půl hodiny odpočinout.
  • Těsto nakrájíme na 2, nebo 3 díly.  Těsto můžeme vytahovat na velikost talíře, nebo vyválet. Placku přeneseme na čistou velkou pomoučenou utěrku (ubrus) a vyvalujeme rovnoměrně od středu k okrajům tak dlouho, až je vidět vzor na utěrce.

Makový štrúdl s hruškami

Tažené těsto na závin dle základního receptu

Ingredience: 100 g rozpuštěného másla, 500 g mletého máku, 200-250 g moučkového cukru, 3-4 lžíce hruškových povidel, 300 ml mléka, 1-2 lžíce rumu, 50 g rozinek – propláchnutých, kůra z 1/2 citronu, 2 tlučené hřebíčky, špetka mleté skořice, 3-4 kompotované hrušky – okapané

  • Naplníme hrnec mlékem a uvedeme ho do varu, vmícháme mák, cukr, povidla, rozmícháme a sundáme ze sporáku. Do směsi přidáme rum, rozinky, citronovou kůru, koření, dobře promícháme a necháme vychladnout.
  • Hrušky překrájíme na drobnější kousky. Těsto na závin zpracujeme a vytaháme na pomoučené utěrce na dva nebo tři pláty podle základního receptu, necháme trochu oschnout a potřeme je zchladlým máslem.
  • Na každý plát rozetřeme pruh studené makové náplně, na okrajích necháme volné asi 4 cm. Na střed náplně rozložíme hrušky, ohneme okraje, srolujeme a přeneseme na plech s pečicím papírem spojem naspod. Okraje ohneme dolů.
  • Záviny potřeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200° cca. 35 – 45 minut. Během pečení a po vyjmutí z trouby potřeme máslem. Po zchladnutí nakrájíme a řezy podáváme s moučkovým cukrem.

Sýrový štrúdl s cibulí a žampiony

Tažené těsto na závin dle základního receptu

Ingredience: 2 lžíce sádla nebo oleje, 3-4 velké cibule, 6 stroužků česneku, 200 g anglické slaniny, 500 g žampionů, sůl a mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 3-4 lžíce čerstvé strouhanky, hrst posekaných piniových oříšků nebo mandlí, 300 g tvrdého sýra na strouhání.

  • Připravíme si těsto a necháme ho odpočinout. V hlubší velké pánvi nebo v kastrolu zpěníme na 2 lžících sádla nebo oleje nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji trochu opéct.
  • Ke slanině nasypeme očištěné pokrájené žampiony, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou nastrouhaného oříšku, přikryjeme a chvíli podusíme. Když je voda, co houby pustily, vydušená, sundáme ze sporáku, vmícháme strouhanku, nasekané oříšky nebo mandle a necháme vychladnout.
  • Těsto dále zpracujeme podle základního receptu na dva nebo tři tenké pláty. Necháme trochu oschnout a potřeme rozpuštěným zchladlým sádlem. Pláty těsta až na asi 5 cm okraje posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra, rozdělíme a rozetřeme na něj náplň, kterou posypeme zbylým sýrem.
  • Pomocí utěrky stočíme záviny, přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a okraje zahneme dolů. Záviny potřeme sádlem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut. Necháme trochu zchladnout, krájíme na jednotlivé řezy a podáváme.

Připravil: Eva Povová

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*