Stolování tak, jak má být

Podmínkou správného stolování je prostírání a správně založený inventář. Umět správně držet nůž a vidličku při vybraných společenských setkání nestačí.

Příprava slavnostní tabule má proběhnout v dostatečném časovém předstihu, aby byla zachována určitá důstojnost při zahájení.

Host potřebuje prostor

Chceme-li hostům zajistit dostatek pohodlí, měli bychom počítat až s 60 cm prostorem na jednoho hosta. Klasické obdélníkové nebo čtvercové stoly skládáme za sebou do útvarů ve tvaru písmen T, U, I, L nebo do čtverce.

Správné stolování

Základem je podkladový ubrus, pod který se často podkládá i měkčí podložka – multon, který zabraňuje posunu ubrusu na stole. Jako vrchní vrstva se využívá ubrus, který barevně ladí s výzdobou.

Praktické zásady a jednotný styl

Při přípravě slavností tabule by měl ubrus přesahovat po stranách 25 až 30 cm přes desku stolu a neměl by se dotýkat plochy židlí.

Při samotné dekoraci pečlivě dbáme, abychom zachovali jednotný styl a použitá barevná škála ve výzdobě by měla rozhodně barevně ladit.

Jako dekoraci můžeme použít:
Ubrousky různých barev
– Svíčky
– Květiny

Dekorace při oslavách mohou být netypické, efektní, přesto decentní a trefně zvolené.

Ubrousky jsou základ

Na ubrouscích nešetřeme! Pro stolování se používají papírové nebo látkové ubrousky o rozměru 40 x 40 cm. Nejvhodnější jsou ubrousky látkové nebo z netkané textilie. Je mnoho možností, jak ubrousek naaranžovat na slavnostní tabuli.

Couvert

Neboli kuvér. Odborný pojem pro tradiční seskupení prostírání pro hosta, které se skládá z talířů, příborů a sklenic. Pro samotné prostírání platí určitá pravidla.

Talíře – Držíme se pravidla, že větší talíř používáme na hlavní jídlo, menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo odkládání.

Příbory – Při zakládání příborů postupujeme směrem ven. Host musí vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře.

V případě, že v nabídce budou ryby, zakládáme i speciální rybí příbor. S odlišným příborem se můžeme např. setkat při konzumaci raků – použijeme též speciální příbor.

Nad talíř dáváme dezertní příbor (dezertní lžička a pod ní dezertní vidlička).

Sklenice – Vpravo nahoře rozestavíme sklenice do trojúhelníku nebo šikmo za sebou. Neprostíráme více než 4 sklenice, z nichž každá je určená na jiný druh pití.

mm
O Lucie Studená (63 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*