Fondue i na štědrovečerním stole

Fondue si získává po celém světě stále více oblíbenců. Je ideální při posezení s přáteli, v rodinném kruhu, nesmí tedy chybět ani při štědrovečerní večeři. Souprava na fondue obsahuje nádobku s poklicí, nádobu na hořlavou pastu a 6 vidliček.

Napíchni a namoč

Sýrové fondue je skvělé hlavně v zimě. Klasické se dělá tak, že do česnekem vytřeného kotlíku se dá vařit víno a do něj se přidává na jemném struhadle nastrouhaný sýr.

Ideální sýry jsou
  • beaufort
  • gruyére
  • cantal
  • nebo jejich kombinace

Lze přidat i lžičku škrobové moučky. Za stálého míchání se nechá sýr rozpustit, kaše se může dochutit pepřem, solí a hlavně třešňovou pálenkou. Do této hmoty se namáčejí nabodnuté kousky bílého chleba. Znalci dávají přednost namočení chleba do třešňové pálenky a teprve potom s ním zvolna otáčejí v rozpuštěném sýru.

Fantazii se při tomto způsobu vaření meze nekladou. Spokojeni mohou být i milovníci sladkého, ostrého stejně jako vegetariáni. Chce to jenom mít čas, a mít schopnost experimentovat.

Tipy a rady

  1. Při správné teplotě (kolem 170 °C) se póry potravin rychle uzavřou, a jídlo nenasává tuk. V kotlíku by nemělo být naráz moc kousků, protože ty by snížily teplotu oleje nebo vývaru.
  2. Vlhké potraviny (maso i zeleninu) osušte a zaprašte troškou mouky, nesolte.
  3. Tvrdou zeleninu předvařte a osušte.
  4. Čím tučnější sýr, tím se bude lépe tavit. Je jedno, jestli je plátkový, tvrdý nebo měkký.
  5. Sýrové fondue je třeba stále míchat.
  6. Když vám zbydou suroviny při asijském způsobu přípravy, dejte je povařit do kotlíku a ráno dochuťte dobrou polévku.
  7. Na účastníka počítejte s 200 – 300 g masa.
  8. Pokud budete připravovat i čokoládu, té stačí k tekutosti pouhých 40 °C.
  9. Mějte připravené sítko na vylovení drobků, v oleji by se rychle připálily.

Recept na štědrovečerní čokoládové ovocné fondue

Ingredience:
200 g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaa, 1 dcl amaretta, 200 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr, skořice, máslo

Postup:
Samotnou čokoládu je dobré nejprve rozehřát v malém rendlíku ve vodní lázni. Za pomocí metličky ji delší dobu promíchávejte. Hladkou teplou hmotu přelijte do nádoby na fondue.

Do čokolády je dobré přidat smetanu, případně máslo nebo i obojí. Do hořké čokolády může přijít i trocha vanilkového cukru, nebo maličko skořice. Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší dobrotu si užijete.

Samotné ovoce můžete ochutit citrónovou šťávou, vanilkou či skořicí.

Dospělé můžete překvapit a ozvláštnit jim ovoce třeba trochou čerstvě pomletého pepře, nitkami chilli papriček, potlučeným zeleným nebo nakládaným pepřem a plátečky čerstvého zázvoru.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*