Správný barman nevytváří pouze nápoj

Barový inventář je vizitkou každého barmana. Pomůcky vybírá podle toho, jaký nápoj bude připravovat. Nutný je šejkr, odměrka, míchací sklenice, nalévátka, barové sítko, otvíráky a další.

O základní výbavě jsme již psali minule. Dnes se zaměříme na nedílnou součást nápojů a to jsou koktejlové dekorace a ozdoby.

V dnešní době je nevětším trendem používat na dekoraci čerstvé suroviny, které jsou součástí drinku. Při používání ovoce a zeleniny je nutné dodržovat určitá pravidla:

  • ovoce a zelenina musí být vždy čerstvé a dokonalé umyté
  • bylinky nesmí být uschlé, uhnilé nebo uvadlé
  • do nápojů, kde jsou použity zeleninové šťávy, používáme vždy jako dekoraci zeleninu, bylinky nebo koření

K ozdobení koktejlové sklenice se můžou použít i jiné  suroviny, jako např. květy, plátky, osminky, spirály nebo řezy kůry nebo různé napichované špízy.  Záleží vždy na představivosti a nápaditosti barmana. Jako ozdobu můžeme použít i brčka různých barev a délek, míchátka s různými motivy ani klasickým retro deštníčkem nikoho neurazíte, ba naopak. Dekoraci lze zavěsit na okraj sklenice, vložit přímo do nápoje nebo položit na napichovátku přes okraj skleničky.

Barmanovo desatero

  1. Barman má vždy pozdravit hosta jako první.
  2. Barman je vždy vstřícný komunikativní a zároveň diskrétní.
  3. Musí být vždy perfektně upravený a čistý.
  4. Měl by být sebevědomý, ale ne arogantní.
  5. Měl by mít dobrou paměť a pamatovat si stálé hosty a jejich přání.
  6. Měl by znát a být schopen se domluvit alespoň v jednom cizím jazyce.
  7. Barman musí být schopen vždy hostovi poradit s výběrem.
  8. Měl by se dále vzdělávat a sledovat nové světové trendy.
  9. Barman by za barem neměl jíst, žvýkat, kouřit, otáčet se k hostům zády.
  10. Pod každou sklenici s nápojem se dává vždy ubrousek.

 

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*