Správný barman nevytváří pouze nápoj

Nezbytná základní výbava každého barmana by měla vypadat asi takto – základ je Boston šejkr, barová lžíce, barové drtítko, barové sítko, otvírák a odměrka Jigger.

O samotné přípravě nápojů, druhu nápojů a způsobu servírování jsme si již jistě řekli několikrát v minulých článcích. Dnes se zaměříme na nedílnou součást nápojů a to jsou koktejlové dekorace a ozdoby.

V dnešní době je nevětším trendem používat na dekoraci čerstvé suroviny, které jsou součástí drinku. Při používání ovoce a zeleniny je nutné dodržovat určitá pravidla:

• ovoce a zelenina musí být vždy čerstvé a dokonalé umyté
• bylinky nesmí být uschlé, uhnilé nebo uvadlé
• do nápojů, kde jsou použity zeleninové šťávy, používáme vždy jako dekoraci zeleninu, bylinky nebo koření

K ozdobení koktejlové sklenice se můžou použít i jiné  suroviny, jako např. květy, plátky, osminky, spirály nebo řezy kůry nebo různé napichované špízy.  Záleží vždy na představivosti a nápaditosti barmana.

Jako ozdobu můžeme použít i brčka různých barev a délek, míchátka s různými motivy ani klasickým retro deštníčkem nikoho neurazíte, ba naopak.

Dekoraci lze zavěsit na okraj sklenice, vložit přímo do nápoje nebo položit na napichovátku přes okraj skleničky.

Barmanovo desatero

• Barman má vždy pozdravit hosta jako první.
• Barman je vždy vstřícný komunikativní a zároveň diskrétní.
• Musí být vždy perfektně upravený a čistý.
• Měl by být sebevědomý, ale ne arogantní.
• Měl by mít dobrou paměť a pamatovat si stálé hosty a jejich přání.
• Měl by znát a být schopen se domluvit alespoň v jednom cizím jazyce.
• Barman musí být schopen vždy hostovi poradit s výběrem.
• Měl by se dále vzdělávat a sledovat nové světové trendy.
• Barman by za barem neměl jíst, žvýkat, kouřit, otáčet se k hostům zády.
• Pod každou sklenici s nápojem se dává vždy ubrousek.

 

Připravila: Lucie Studená

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*