Správné skladování chlazených potravin

Mrazničky a chladničky nám slouží k uchování potravin a pokrmů, které tak vydrží déle čerstvé a mají i delší trvanlivost. Pro skladování potravin je rozhodující čistota vybavení, teplota skladovacích prostor, vlhkost a čistota ovzduší a možnost větrání skladu.

Rozmístění potravin v chladničce

  • Ovoce a zeleninu před uložením do chladničky nemyjte a skladujte je v přihrádce pro ovoce ve spodní části ledničky.
  • Mléčné výrobky a vejce se zpravidla ukládají do přihrádek ve dveřích, kde snadno kontrolujete data spotřeby. Nezapomeňte, že mléčné výrobky byste neměli skladovat hned vedle masa nebo ryb, protože snadno pohlcují zápach.
  • Maso, ryby a drůbež umístěte do nejnižší přihrádky, a to v mísách obalených potravinovou fólií nebo ve vakuových dózách.
  • Čerstvé ryby je vhodné očistit, vykuchat, vykostit, nakrájet a poté uchovat v chladu.

Pravidla uchování mražených potravin

  • Nedělte si velké zásoby.
  • Pečlivě čtěte informace na obalech. Kromě informací o složení produktu se na obalech uvádí konečné datum spotřeby, které je dvojího druhu: „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.
  • Nepřerušujte chladicí řetězec – nakupujte chlazené a mražené potraviny na závěr nákupu.
  • Zmrazujte pouze čerstvé potraviny.
  • Do mrazničky nepatří nebalené potraviny, potraviny již jednou rozmrazené.
  • Jídlo nejprve umístěte na několik hodin do chladničky, aby se snížila jeho teplota, a teprve poté jej přesuňte do mrazničky. Voda přirozeně obsažená v potravinách se přemění v ledové krystalky, čímž se zamezí působení bakterií. Čím rychleji se jídlo zmrazí, tím lepšího výsledku dosáhnete.
  • Zmrazujte potraviny při teplotě – 18 °C a nižší.
  • Balíčky s jídlem srovnejte v mrazničce tak, abyste nejdéle skladované kusy vyndavali jako první.
  • Na každý balíček nebo obal dejte štítek s datem zmrazení. Snadno tak zkontrolujete maximální datum spotřeby a ihned rozpoznáte obsah bez nutnosti balíček otevírat.
  • Balíčky určené ke zmrazení nikdy nepokládejte na sebe. Rozložte je do jedné vrstvy v různých přihrádkách a na sebe je ukládejte až poté, co zmrznou do tuhého stavu.
  • Snažte se zamezit výraznějšímu kolísání teplot, aby nedocházelo k rozmrazování potravin a jejich opětnému zmrazování.
  • Nikdy do chladničky neukládejte nic horkého. Tím zvýšíte teplotu v celém prostoru, vystupňujete kondenzaci  a můžete způsobit vznik plísní.

Několik tipů závěrem

  • zeleninu před zmrazením spařte, uchová si barvu a vitamín C
  • nesolte a nijak nekořeňte syrové maso, řada koření mění zmrazením intenzitu
  • mezi plátky masa vložte fólii pro snadnější oddělení

Pamatujte také na to, abyste chladničku nepřeplňovali: produkty by neměly být skladovány přímo u stěn, aby chladný vzduch mohl kolem jídla lépe cirkulovat.

*)zdroj: internet

1 komentář u Správné skladování chlazených potravin

  1. Lenka Loučná // 11.7.2016 na 14:30 // Odpovědět

    Díky za kvalitní článek. Ještě bych ráda doplnila že ani v mrazáku nesmí být potraviny uchovávány otevřené či v porušeném obalu. Silně doporučuji sáčky jako jsou tyto: http://www.mojeobaly.cz/sacky-a-tasky/sacky-do-mrazaku/ pro uchovávání i mražených potravin. I v mrazáku jsou bakterie hojně zastoupeny!

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*