Péče a údržba o železné pánve.

Železné pánve – péče o ně se vyplatí.

  • Jsou ideální na prudké restování a grilování masa či zeleniny
  • Vynikají extrémní tepelnou vodivostí
  • Nejsou opatřeny žádným umělým nepřilnavým povrchem
  • Pánve jsou vhodné k přípravě pokrmů s použitím tuku (zejména smažení), nejsou vhodné k přípravě pokrmů s použitím vody (vaření, dušení)
  • Nejsou vhodné na sklokeramické a indukční sporáky
  • Nejlepší způsob využití je na plynovém sporáku
  • Čím jsou pánve masivnější, tím jsou lepší

Při používání je potřeba dodržet určitá pravidla. Novou pánev musíte takzvaně „zajet“, tedy ŘÁDNĚ VYPÁLIT.

Pánev vymyjte běžným saponátovým prostředkem na nádobí a horkou vodou. Po umytí pánev vysušte. Suchou pánev postavte na sporák a velmi silně rozehřejte. Až nyní přidejte olej.Až se olej rozpálí přidejte nahrubo nakrájené plátky syrových brambor se slupkami a hodně soli. Brambory dobře opečte a pak vyhoďte. Po skončení železnou kovanou pánev opět umyje a vytřete mastným papírem, aby při skladování nezrezla.

Teprve po řádném vypálení je pánev připravena k použití.

Další doporučení a rady:

  • Při doporučeném způsobu užívání není nutné pánev po každém použití umývat. Stačí odstranit olej a pánev dosucha vytřít např. papírovým ubrouskem
  • Pánev musí zůstat mastná, pokud není, potřete ji lehce stolním olejem. Jinak zrezne
  • Nedoporučujeme používat drátěnky nebo písek apod.
  • Po umytí nikdy nenechávejte pánev odkapat, ale ihned ji osušte a lehce potřete stolním olejem
  • Nikdy pánev neumývejte v myčce na nádobí!
  • Pánev nesmí být uchovávána ve vlhkém prostředí
  • Při používání dochází vlivem tepla a oleje k různému zabarvení pánve. V žádném případě se nejedná o vadu výrobku. Koroze je přirozenou reakcí železa na vlhkost a nelze na ni uplatňovat záruku

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*