Péče a údržba o železné pánve.

Železné pánve – péče o ně se vyplatí.

  • Jsou ideální na prudké restování a grilování masa či zeleniny
  • Vynikají extrémní tepelnou vodivostí
  • Nejsou opatřeny žádným umělým nepřilnavým povrchem
  • Pánve jsou vhodné k přípravě pokrmů s použitím tuku (zejména smažení), nejsou vhodné k přípravě pokrmů s použitím vody (vaření, dušení)
  • Nejsou vhodné na sklokeramické a indukční sporáky
  • Nejlepší způsob využití je na plynovém sporáku
  • Čím jsou pánve masivnější, tím jsou lepší

Při používání je potřeba dodržet určitá pravidla. Novou pánev musíte takzvaně „zajet“, tedy ŘÁDNĚ VYPÁLIT.

Doporučujeme se podívat na videonávod vypálení železné pánve.

Pánev vymyjte běžným saponátovým prostředkem na nádobí a horkou vodou. Po umytí pánev vysušte. Suchou pánev postavte na sporák a velmi silně rozehřejte. Až nyní přidejte olej.Až se olej rozpálí přidejte nahrubo nakrájené plátky syrových brambor se slupkami a hodně soli. Brambory dobře opečte a pak vyhoďte. Po skončení železnou kovanou pánev opět umyje a vytřete mastným papírem, aby při skladování nezrezla.

Teprve po řádném vypálení je pánev připravena k použití.

Další doporučení a rady:

  • Při doporučeném způsobu užívání není nutné pánev po každém použití umývat. Stačí odstranit olej a pánev dosucha vytřít např. papírovým ubrouskem
  • Pánev musí zůstat mastná, pokud není, potřete ji lehce stolním olejem. Jinak zrezne
  • Nedoporučujeme používat drátěnky nebo písek apod.
  • Po umytí nikdy nenechávejte pánev odkapat, ale ihned ji osušte a lehce potřete stolním olejem
  • Nikdy pánev neumývejte v myčce na nádobí!
  • Pánev nesmí být uchovávána ve vlhkém prostředí
  • Při používání dochází vlivem tepla a oleje k různému zabarvení pánve. V žádném případě se nejedná o vadu výrobku. Koroze je přirozenou reakcí železa na vlhkost a nelze na ni uplatňovat záruku

 

Připravil: Jan Domabyl

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*