Španělský poklad Paella

Zdravá středomořská kuchyně plná zeleniny, olivového oleje a ryb. Španělské rizoto se takto vařilo pro zemědělce, nebo rybáře. Rýže byla levná a sezónní zeleniny dostatek. Postupně se do ní dostávaly ryby, kuřecí kousky a další suroviny.

Paella se připravuje v jedné velké pánvi. Pánev paella s držadly je ideální i na grilování.

Jaké suroviny vybrat?

  • Mořské plody vybírejte mražené, nebo chlazené
  • Šafrán nakupujte výhradně v kořenářství
  • Najděte vyzrálá rajčata
  • Rýži pře přípravou nemyjte
  • Nejznámější druhy paelly
  • Používejte jenom jeden druh masa
  • Nekombinujte ryby s jiným masem
  • Paella by neměla být ostrá

 

Tři nejznámější druhy paelly

  • Paella na valenciánský způsob (paella valenciana) obvykle obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí či kachní), hlemýždě, fazole a koření
  • Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody a neobsahuje fazole
  • Paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.

Příprava jídla

Opékejte – Maso zprudka opečte z každé strany

Přidávejte – Rajčata a drobně krájenou zeleninu a osolte

Osmažte – Přidejte a osmahněte rýži a zalijte vývarem nebo vodou

Vařte – Zhruba 20-30 minut, nejdříve na vyšším plameni, pak ztlumte. V polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta.

*)zdroj internet

mm
O Eva Povová (69 Články)
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*