Španělská snídaně u Vás doma

Klidným startem do nového dne by měla být snídaně, která nám dodá nejen fyzickou energii, ale i pohodu na celý den. Lidé, kteří každé ráno zahájí vydatnou snídaní, jsou mnohem méně ohroženi obezitou či výživovými nedostatky.

Španělská snídaně.

Vzhledem k tomu, že čas dovolených je v plném proudu, proč si neudělat doma např. pravou španělskou snídani?

  • Základním a neopominutelným prvkem španělské snídaně je panenský olivový olej. Ideální je nahradit jím máslo nebo margarín. Stačí krajíc čerstvého či opečeného pečiva pokapat olivovým olejem a uvidíte sami tu příjemnou změnu.
  • K španělské snídani patří také mléčné výrobky, čerstvá rajčata nebo rajčatové pyré.
  • Ranní kávu nebo čaj určitě doplňte sklenicí vody.
  • Pokud si chcete dopřát něco navíc, doplňte libovou dušenou nebo sušenou šunku, med a vařená vejce.
  • Velkou oblibu mají ve Španělsku zákusky a moučníky, které jsou vyhlášené svou přesládlostí, známé je též kandované ovoce a vynikající čokoláda, kterou si Španělé dopřávají převážně ke snídani, aby tak získali potřebnou energii do celého jižním sluncem prohřátého dne.  Horká čokoláda je též ranním nápojem španělských flamendrů.

Milujeme horkou čokoládu

Ingredience:

75 g čokolády na vaření
2 lžičky krupicového cukru
1 lusk vanilky
250 ml polotučného mléka
150 ml sladké smetany
lžička kakaa

Postup:

Nejdříve si nalámeme čokoládu a podélně rozřízneme vanilku.

Potom všechny přísady dáme do rendlíku a na mírném plameni rozehřejeme. Stále prošleháváme metlou, až se všechna čokoláda rozpustí a směs bude horká a napěněná. Pak ji rozlijeme do hrnečků nebo silnostěnných sklenek a před podáváním můžeme posypat trochou kakaa.

Španělští flamendři si v horké čokoládě namáčejí churros, což jsou takzvané provázky z kobližkového těsta.

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*