Slavnostní prostírání na vašem stole!

Slavnostních hostin není nikdy dost, ba naopak. S blížícími se letními dny se s oslavami roztrhnul pytel. Víte jak prostřít slavnostní tabuli? Pro samotné prostírání platí určitá pravidla, která mají své logické zákonitosti.

Prostíráme stůl správně.

  1. UBRUSBílým ubrusem nic nezkazíme – doporučuje se velký ubrus, který má cca 20-30 cm přesahovat hranu stolu. Na ubrus se dává napron
  2. TALÍŘNa každý chod jiný talíř

    – větší talíř používáme na hlavní jídlo
    – menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo na odkládání.

    Talíře rozestavujeme tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny cca 70 cm. Okraj talíře má souhlasit s okrajem stolu. Na počátku slavnostního oběda či večeře je na základním talíři připraven obvykle předkrm nebo miska na polévku podložená talířkem. Talířek pro salát s příslušným příborem bývá postaven vlevo od základního talíře směrem ke středu stolu, vpravo kompotová miska. Ubrousek leží vlevo od základního talíře a nebo je upraven na něm.

  3. PŘÍBOR
    Příbory se umísťují tak, aby jejich spodní okraj byl vzdálen od okraje stolu asi 1 cm. Příbory jsou připraveny směrem od talíře v pořadí, v jakém budou použity dle sledu jednotlivých jídel:

    • předkrm
    • polévka
    • ryby
    • hlavní chod
    • moučník
    • dezert
  4. SKLO
    Maximálně tři skleničky by měly být u každého talíře. Skleničky jsou rozestavěny v pořadí, ve kterém se budou podávat nápoje – sklenka, která bude použita jako první, stojí hostovi nejblíže. Sklenky stojí vpravo před talířem v pořadí:

    1. sklenice na aperitiv
    2. sklenka na bílé víno
    3. sklenka na červené víno
    4. flétna na sekt
  5. UBROUSEKUbrousky dodávají stolu slavnostní šmrnc. Mohou být bílé, barevné, papírové a látkové. Látkové nepatří do talíře, ale na klín.

Velmi efektní jsou na slavnostní tabuli květiny nebo květinová aranžmá. Neměly by být však příliš vysoké, musíme vidět na svého partnera v protější linii.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*