Sůl nad zlato

Mořská sůl, himálajská sůl, ibišková, lanýžová, ibišková, uzená... Obyčejná kuchyňská sůl už zkrátka neletí. Není sůl jako sůl. Rozdíl v ceně je až několikanásobná. V hypermarketu koupíte kilo soli v pytlíku s logem obchodu za pár korun. Tři sta padesát korun dáte za ani ne čtvrt kila přírodní mořské soli ze Stříbrného pobřeží Portugalska smíchané se vzácnými druhy pepře. Nebo si můžete dopřát čtyři sta gramů slaných mořských vloček z jižního Pacifiku za skoro sedm stovek korun. Kilo uzené soli po indiánsku vás vyjde na tisícovku.

Tato vzácná sůl se nepoužívá k ochucení vody na špagety nebo na vajíčko naměkko.

Vzácná Fleur de Sel

Jednou z nejvzácnějších solí je Fleur de Sel označována také jako „kaviár mezi solemi“. Vzniká velmi zřídka, sbírá se ručně. K jejímu získání je potřeba kromě zkušeností, neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou zvláštní souhra slunce, větru a vody: pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli.

Sůl kouřem uzená

Právě způsob sběru nebo další přípravy cenu těchto solí zásadně zvyšuje, což je třeba případ soli uzené kouřem, která stojí zmíněnou tisícovku za kilo. Udí se podobně jako maso v udírnách nad pečlivě vybraným dřevem, není do ní přidáno nic jako umělá ochucovadla, aroma a barviva. Pokud si s ní posílíte jídlo, získá typickou kouřovou chuť a vůni, aniž by absolvovalo cestu udírnou, která například u masa na rozdíl od soli znamená i vznik některých karcinogenních zplodin.

Mořská – s chutí lanýžů, nebo ibišku?

Dát několik set korun za pouhé čtvrtilo soli vám možná bude líto, ale u obyčejné kuchyňské taky zůstávat nemusíte. Už do stovky se dá pořídit balíček hrubozrnné mořské soli, která už taky chutná trochu „jinak“ a která se rovněž dá doporučit k ochucení hotových jídel. Hrubá mořská nebo himalájská sůl je vhodná do mlýnků na koření.

Právě mořská sůl se často ochucuje o různé bylinky a další příchuti, takže narazíte například na lanýžovou či ibiškovou, což samozřejmě jejich cenu dále zvyšuje.

*) zdroj: internet

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*