Skvělé listové saláty

Začněme od konce. Listový salát by měl přijít na stůl řádně očištěný a osušený. Dresink si host přidá sám podle chuti. Vyhneme se tak situaci, že salát "zblátiví" dříve, než jej doneseme na stůl.

Začínáme
Připravit salát není žádná věda. Jeho konečná příprava je rychlá a není namáhavá. Dokonalé čištění, zejména menších listových salátů, je zdlouhavá.

 

Vybírejte co nejčerstvější saláty, jak to je jen možné a připravujte je až těsně před podáváním, aby zbytečně neztrácely cenné vitamíny.

Základní očištění
Odstraňte všechny nepohledné, ztvrdlé nebo povadlé vnější listy, případně jejich špičky. Rovněž odstraňte případné stonky a tvrdé středy listů.

Zejména u velmi střapatých salátů typu batavia a čekanky, velmi pozorně prohlédněte jednotlivé listy a odstraňte ty s hnědými místy a začínající hnilobou. Jsou zpravidla vidět až na druhý pohled.

Mytí salátu
Odstředivka na salát je zařízení, ve kterém máte všechno co potřebujete.

• Nejprve, ji rozložte. Do kbelíku napusťte větší množství čisté, studené vody.
• Jednotlivé, nenakrájené listy vložte do kbelíku, rychle, ale důsledně je ručně umyjte, abyste se zbavili všech zrníček písku, který na salátu určitě je.
• Umyté listy vkládejte do koše odstředivky
• Z kbelíku vylijte vodu, vypláchněte a vložte odstředivý buben se salátem
• Nasaďte horní víko a otáčejte klikou. Po odstředění vnitřní část vyndejte a vodu z kbelíku vylijte.
• Nakonec vložte koš se salátem do kbelíku. Salát můžete nechat v nádobě a slouží vám jako nádoba, kterou můžete uložit do ledničky.

Můžete také postupovat tak, že salát vložíte do větší mísy nebo čistého dřezu s větším množstvím vody čisté, studené vody.
Vezměte cedník na zeleninu a do něho vkládejte jednotlivé listy. Salát však neosušíte dokonale, ale pouze jej necháte okapat.

Dělení listů a příprava
Listy salátu nejlépe natrhejte na menší kousky. Ledový salát rozkrojte na polovinu nebo čtvrtku a pak na proužky nebo kostky. Platí, že čím je salát tvrdší, tím menší kousky nakrájejte.

Citlivé saláty jako jemný hlávkový salát nebo batavia, se spojují s dresinkem až těsně před jídlem. Proto je vhodné pokud použijete porcelánový omáčník s dresinkem, případně nádobu na dresing.

Nejoblíbenější saláty
Na této stránce jsem na internetu našel ty nejoblíbenější saláty. 

Připravil: Petr Gočál
Pro otevření některých souborů potřebujete program pro čtení PDF souborů – zdarma si jej stáhněte zde
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*