Sklokeramika ano, nebo ne? Posuďte sami

Sklokeramické varné desky se stávají čím dál oblíbenější součástí kuchyní. Mnoho lidí jim však stále nedůvěřuje a dává při výběru sporáku přednost klasickým litinovým plotnám.

Jak funguje sklokeramická varná deska?

Na rozdíl od indukční plotny funguje sklokeramická téměř stejně jako litinová známá z klasických elektrických sporáků.

Odporovým ohřevem se ohřívá plotýnka, na níž je hrnec, a ten je ohříván přenosem tepla z plotýnky do hrnce. Zde velmi záleží, jak kvalitně hrnec sedí na plotýnce, protože když má nerovné dno, zhoršuje se přenos tepla.

Výhody sklokeramické varné desky

  • Rychlý přenos tepla
  • Teplo sálá přímo nahoru, nikoliv do stran. To je způsobeno zabudovanými topnými spirálami a sklokeramickým povrchem.
  • Rovnou plochu je velmi snadné čistit a udržovat.
  • Odolnost vůči teplotním šokům.
  • U některých sporáků se nabízí možnost využití vícekruhové zóny – tzn. volba velikosti vytápěné plochy v závislosti na průměru hrnce nebo pánve.
  • Bezpečnost

Nevýhody sklokeramické varné desky

  • Varná deska není nerozbitná.
  • Je sice velmi odolná, při upuštění hrnce plného vody však může prasknout. Běžným užíváním ji nepoškodíte.
  • Zbytkové teplo – na rozdíl od indukce.

Čištění a údržba

  • Před čištěním nechte varnou desku vychladnout. Zabráníte tím riziku popálení.
  • V běžných případech stačí čištění měkkou tkaninou a čistícím prostředkem vhodným pro sklokeramické povrchy.
  • Připečené nečistoty a zbytky potravin je vhodné odstranit škrabkou určenou pro čištění sklokeramické desky. Ta často bývá součástí varné desky.
  • Nikdy nepoužívejte drátěnky nebo jiné ostré předměty, které by mohly nenávratně poškodit sklokeramický povrch varné desky.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*