Předejděte chřipce

Chřipkové epidemie jsou stále aktuální. Prevencí mohou být kromě léků hlavně vitamíny. Kde jinde je vzít než v čerstvém ovoci. Ideální způsobem je připravit si domácí džus. Sklenice plná vitamínů přijde v těchto měsících každému vhod. 

Připravte si ovoce před odšťavněním

  • Abyste dosáhli nejlepší chuti šťávy, používejte pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu.
  • Pro zpracování v lisu se nejlépe hodí jablka, ananas, pomeranče, hroznové víno, melouny, mrkev, celer, červená řepa a rajčata.
  • Ovoce nebo zeleninu před lisováním důkladně umyjte.
  • Ovoce a zeleninu s tenkou slupkou nemusíte loupat.
  • Lehce je přetřete houbou, abyste odstranili případné znečištění nebo voskový povlak. Tlustou slupku např. z citrónu, pomeranče nebo ananasu odstraňte pomocí nože nebo škrabky.
  • Ovoce s velkými peckami, jako např. mango nebo papája, předem vypeckujte, aby se nepoškodily nože.
  • Pecky některých citrusových plodů mohou být hořké. Před lisováním šťávy pecky z tohoto ovoce odstraňte.
  • Příliš velké ovoce a zeleninu nakrájejte na menší kousky. Ovoce nebo zeleninu s kónickým tvarem, jako např. mrkev, vkládejte do lisu užším koncem.

Tipy pro lisování a odšťavnění

  1. Při lisování šťávy z různého ovoce a zeleniny může být nápomocné jejich složení a lisování v různých kombinacích – např. při lisování jablek a pomerančů nejprve vylisujte měkké ovoce (pomeranče) a potom tvrdé ovoce (jablka). Takto můžete získat nejlepší šťávu.
  2. Jestliže lisujete šťávu z čerstvých bylin jako máta nebo petržel, vkládejte je do lisu občas, to znamená mezi kousky ovoce a zeleniny, abyste získali co největší množství šťávy; naopak lisujete-li malé množství bylin, vkládejte je zároveň s kousky ovoce nebo zeleniny.
  3. Ovoce obsahující škrob (banány, papája, fíky, avokádo, mango atd.) se špatně lisuje (tvořící se kaše může způsobit ucpání sítového koše). Tento druh ovoce připravte v  mixéru. Pokud chcete přece jen lisovat banán, vložte jej do lisu jako první nebo druhý kousek. Smícháním se šťávou jiného ovoce bude banánová šťáva o něco lépe odtékat. Může však docházet k pěnění.
  4. Jestliže lisujete šťávu z drobného ovoce jako hroznové víno nebo jahody, sypte je do lisu hrstmi, nevkládejte je jednotlivě. Takto dosáhnete lepšího výsledku.
  5. Pamatujte na to, že červená řepa barví ostatní ovoce a zeleninu. Jestliže lisujete šťávy z různého ovoce, šťávu z červené řepy lisujte nakonec, abyste nezbarvili jiné šťávy.
  6. Jablečná šťáva se na vzduchu rychle zbarví dohněda. Proto do ní přidejte trochu citrónové šťávy.
  7. Šťávu nejlépe podávejte ihned po vylisování, protože na vzduchu postupně ztrácí chuť a výživnou hodnotu.

Zdroj: internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*