Skladování potravin

Skladování potravin je třeba věnovat velkou pozornost. Rozhodující je teplota a čistost vybavení, vlhkost a čistota ovzduší, větrání skladových prostor.

Druhy skladů:

Suché: Udržuje se v nich teplota kolem +18 °C. Skladuje se zde převážně cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej.

Chladné:
Zde se udržuje přirozená teplota. Zásada v tomto skladu je, že převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují se zde převážně brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce.

Chlazené:
Udržuje se zde teplota od 0°C do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Chlazené sklady využíváme např. pro maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky.

Mrazící: Udržuje se zde teplota od -18 °C až do -22 °C. V těchto skladech lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary.

Jaké zásady dodržovat při skladování

  • Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech.
  • Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
  • Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.
  • Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.
  • Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.
  • S potravinami se nesmí skladovat např. čistící prostředky.
  • Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.
  • Nezapomínáme na hygienu.

Hygiena při manipulaci s potravinami

Každý pracovník, který přijde do styku s potravinami je povinen se nechat vyšetřit lékařem a podrobí se vstupní prohlídce. Musí si osvojit znalosti z hygienického minima a lékař mu vystaví zdravotní průkaz, který je uložen u vedoucího na pracovišti.

mm
O Lucie Studená (64 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*