Sezónní ovoce a zelenina do odšťavňovače

Jak pracuje odšťavňovač

Odstředivý odšťavňovač ovoce a zeleninu nejprve najemno nastrouhá na dolní rovné části odstředivého sítka. Vysoké otáčky „natlačí“ nastrouhanou dužinu na boční stěny mikrosítka. Díky vznikající odstředivé síle se „vytlačí“ šťáva. Nepotřebná dužina je pak vhozena do nádoby, která je postavena vedle odšťavňovače.

Jaký odšťavňovač je pro mne vhodný?

Před nákupem si položte tyto otázky:

  • co budu nejčastěji odšťavňovat – budu vyrábět ovocné a zeleninové šťávy nebo budu častěji lisovat ovoce a listovou zeleninu
  • jaké další funkce očekávám – některé stroje mají řadu přídavných zařízení, se kterými lze mixovat, umlít zrní, apod. U profesionálních odšťavňovačů nemusíme ovoce ani zeleninu předem krájet na menší kusy
  • jaké ovoce a zeleninu budu zpracovávat – dobrý odšťavňovač dokáže pracovat i 30 minut bez přerušení. Toto je maximální čas, který potřebujete pro přípravu běžného množství šťávy. Díky velmi vysokým otáčkám je vzduch vháněn do motorového bloku, který se tímto chladí. Méně kvalitní odšťavňovače je potřeba po krátkém provozu na několik minut vypnout.
  • jak často budu odšťavňovač používat – čištění a údržba je základ. Zvolte takový stroj, který budete moci snadno rozebrat, potřebné části můžete vložit do myčky nádobí a následně snadno složit.

Jak poznám dobrý odšťavňovač

Pro začátek není nutné vydávat desítky tisíc korun na pořízení dobrého stroje. Odšťavňovač a mixér Bartscher Combi Juicer splňuje požadavky výkonného stroje s velmi dobrým poměrem cena – výkon.

Na trhu jsou také velmi levné odšťavňovače. Jejich nevýhodou je velmi krátký čas provozu, než jej musíte vypnout. Velmi často mají zajímavý design, ale provozně zaostávají.

Základem je výkonný motor s vysokými otáčkami a vysoce kvalitní celonerezové odstředivé struhadlo a sítko s mikrofilmem.

Levný odšťavňovač má zpravidla odstředivé sítko v plastovém rámečku a spodní strouhací plocha je příliš malá. Ovoce a zelenina se tak nenastrouhá dostatečně jemně a sítko neodstředí dostatek šťávy.

 

Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*