Servírování vína správně

Servírování vína má svá pravidla a víno by se nemělo nalévat do nevhodných či nevkusných sklenic. Sklenice by měly samy o sobě navodit příjemnou atmosféru a víno z nich by se nemělo jen pít, ale vychutnávat.

Pravidla pro sklenice

Nevhodné sklenice:

– barevné – zkreslují barvu vína
– silnostěnné
– špinavé a mokré

Bílé víno:

  • Víno servírujeme do sklenice tvarem podobný tulipánu, štíhlejšího provedení. Má menší prostor než na červené víno a je použitelná prakticky na všechny druhy bílého vína.

Červené víno:

  • Též servírujeme do sklenice s tvarem tulipánu baňatějšího tvaru s mírně uzavřeným okrajem.

Růžové víno:

  • Vynikne ve sklenici typu zvon – dole užší a k okraji se rozšiřuje. V těchto sklenicích můžeme podávat i vína k dezertům nebo lehká ovocná vína.

Šumivé víno:

  • Sklenice na víno neboli flétna umožňuje, aby šumivé víno perlilo. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba to zachovat.

Portské víno:

Barikované bílé víno:

Jak si víno vychutnat?

Sklenici naplňte do třetiny a kruhovitým pohybem pak sklenici tzv. zavíníte. Přičichněte a vychutnávejte aroma vinného moku.

Dekantace
Při této činnosti se víno přelévá z láhve do dekantéru nebo karafy za účelem oddělení sedimentu na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Dekantují se především starší červená vína, ale také bílá vína za účelem provzdušnění.

mm
O Lucie Studená (63 Články)
Ráda chodí na procházky, plave a vyrábí dárky z keramiky. lstudena@email.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*