Sehnat kvalitní sýr dnes není problém

Sýry se vyrábí srážením mléka, syřidlem nebo kyselinou mléčnou. Je možné používat mléko kravské, ovčí, kozí i mléko ostatních savců (buvolí nebo velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití různého mléka nebo různým procentem tuku v sušině, použití určitých druhů bakterií a plísní, případně různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Důležitou roli hraje také skladba potravy zvířat a přidávání chuťových přísad jako jsou bylinky nebo koření. 

Kde koupit kvalitní sýr

V posledních letech vznikají specializované obchody prodávající velmi kvalitní sýry. Jejich cílem je nabídnout opravdu široký výběr sýrů a především poskytnout také odborné rady. Pokud máme sýry rádi, je určitě vhodné tyto prodejny navštívit. Ceny sice jsou vyšší, ale přímo úměrné kvalitě nabízených produktů. Pokud tedy dostanete chuť zkusit něco jiného než eidam nebo hermelín ze supermarketu, ve specializovaných obchodech si rozhodně vyberete.

Pozor na zabalené sýry

Vyhněte se pultům, kde obchodníci předem balí do potravinářské fólie i drahé zahraniční sýry. V obchodě žádejte, aby vám ze sýru ukrojili čerstvý plátek.

Předem balené sýry nechte pro ty, kteří spěchají nebo sýrům nerozumí. Než si koupit roquefort, brie nebo kozí sýr ve fólii, je lepší vybírat mezi výrobky balenými přímo výrobcem. V originálním balení je jeho trvanlivost delší.

Skladování sýrů

Asi každého napadne, že pro skladování sýrů je ideálním místem chladnička. Ale sýrům velký chlad nedělá příliš dobře. Např. polotvrdé a tvrdé sýry zrají při teplotách kolem 18 °C a vyšší vlhkosti vzduchu.

Měkčí sýry je vhodné umístit do chladného sklepa se stálou teplotou 10 až 12 °C a vlhkostí kolem 90 %. Pokud však budete sýry skladovat v ledničce, řiďte se jednoduchou zásadou, že čerstvé a měkké sýry musí být uloženy v nejchladnější části, tvrdé naopak snesou i vyšší teplotu.

Jak správně krájet sýr

Nejjemnější a nejchutnější část sýru bývá zpravidla uprostřed, zraje totiž zevnitř. Aby každý dostal stejně kvalitní kus, je tedy vhodné krájet od vnější strany směrem do středu (podobně jako např. dort). Platí to pro camembert, ale i pro brie nebo bochníky sýrů s modrou plísní. Ideální je krájet sýry speciálním nožem na sýr, na který se nelepí.

Grilovaný kozí sýr s cuketou
1 cuketa (cca 250 g), 240 g kozího sýra,1 snítka tymiánu, špetka drceného pepře, 100 ml olivového oleje

Cuketu omyjeme a nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Kozí sýr nakrájíme na stejně velké kousky po cca 20 g.
Plátky sýru zabalíme do plátků cukety a balíčky převážeme provázkem nebo přichytíme párátky.

Otrháme lístky tymiánu a smícháme je s olivovým olejem a drceným pepřem. Směsí potřeme sýrové balíčky a naskládáme je na plech potřený olejem.

Během grilování sýrové balíčky velmi opatrně obrátíme. Pozor, aby rozpuštěný sýr nevytekl.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*