Sauna v kuchyni

Horko, vlhko a téměř se nedá dýchat. V kuchyni stav velmi častý. Můžeme tomu však jednoduše zabránit. Při vaření vzniká pára. Bez páry bychom neuvařili. Můžeme však vařit tak, abychom se v kuchyni neudusili. Při dodržování jednoduchých pravidel zlepšíme pracovní prostředí a navíc ušetříme za energii.

Vodní lázeň nevaří

Nejčastější příčinou vzniku zvýšené vlhkosti v kuchyni je vodní lázeň, kterou používáme při výdeji jídla. Bain-marie, jak se vodní lázni také říká, je postavena tak, že slouží k udržování teplého jídla.

Správné použití je následující:

  • do vodní lázně napusťte nejlépe teplou vodu
  • napusťte tolik vody, aby se do ní vložená gastronádoba s jídlem nedotýkala vody
  • vodní lázeň zapněte (nikdy ji nepouštějte nasucho) a nastavte požadovanou teplotu podle druhu jídla
  • vložte gastronádoby s jídlem
  • dbejte, aby celá plocha vodní lázně byla pokryta gastronádobami
  • jestliže nevyužijete celou plochu na udržování teplého jídla, vložte gastronádobu s trochou vody a přikryjte ji poklicí

Co se děje ve vodní lázni

Jak ukazuje obrázek, ohřívaná voda je pouze pod gastronádobou. Pára nad hladinou stoupá podél nádoby a tak udržuje jídlo teplé. Protože jsme však celou plochu vodní lázně pokryli nádobami nebo poklicemi, nemůže pára unikat do prostoru.

Výhody tohoto řešení:

  • nemusíme tak často dolévat vodu a znovu jí ohřívat
  • šetříme elektřinu
  • pracovní prostředí je příjemnější
  • nemusíme spouštět digestoř a zabudované odsávání a opět šetříme za elektřinu

Pára patří pod poklici

Rovněž při tak jednoduché činnosti jako ve vaření v hrnci, můžeme opět ušetřit za energii a zlepšit prostředí v kuchyni. Profesionální hrnce mají také profesionální poklice. Nerezové hrnce Cookmax toto dokonale splňují. Poklička musí na hrnci dokonale sedět, aby pára z hrnce unikala co nejméně. Není nutné, aby při vaření skákala jako zběsilá.

Správná volba nerezového nádobí

Při výběru nerezového hrnce a kastrolu volte tak, aby vám vydržely na celý život.

  •  silnější stěna dává hrnci pevnost
  • ucha na nosné podložce nepřenášejí tepla
  • akutermické dno – vložka, která zaručí, že nádobí funguje i na indukci, přestože ji třeba ještě nemáte
  •  správná velikost a usazení poklice

Regulujte přívod energie

Za předpokladu, že to technologie vámi vařeného jídla dovolí, vždy hrnec přikryjte pokličkou. Až se jídlo uvede do varu, stáhněte přívod energie na nezbytně nutné množství a vařte v klidu. Skákající poklička nic neurychlí, jenom vás naštve. Případně pokličku lehce nadzvedněte. Dřevěná vařečka vložená mezi hrnec a poklici, plně postačí.

Potřebujete poradit s výběrem zařízení?
Zavolejte našemu specialistovi na číslo +420 355 327 629, nebo na email: v.kralovec@hofmann.cz

Připravil: Petr Gočál

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*