Šampaňské perla mezi víny

Šampaňské by se mělo do číše nalévat po její vnitřní stěně, jak se to doporučuje u piva, nikoli svisle přímo na dno. K tomuto závěru dospěli vědci z Remešské university, kteří se snažili rozetnout dlouhodobý spor o to, jaký způsob servírování oblíbeného bublinkového moku je správný.

Správně chlazené

Správně vychlazené šampaňské (3,8 °C), které si uchovává svou typickou vůni, chuť a šumivost, podáváme ve správném sklu – flétna na sekt nebo sektová miska je ta pravá volba. Chladič lahví a chladící mísa jsou dalšími nezbytnými pomůckami pro servírování a udržení teploty.

Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu.

Vinná réva se v kraji Champagne pěstovala již v roce 79, tedy mnohem dříve, než bylo vůbec objeveno šumivé víno (šampaňské). V době římské, se v Champagne nejen pěstovalo víno, ale začal se zde těžit i vápenec. Opuštěné lomy s až 90 m hlubokými křídovými sklepy a chodbami, jež zbyly po těžbě, se později staly ideálním místem pro šampaňské víno, jež zde dnes dozrává.

V oblasti Champagne existuje mnoho — asi přes tisíc producentů šampaňských vín.

Neročníkové šampaňské víno

Vína se před druhotným kvašením scelují (mísí) z rezervních vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Výjimkou jsou specifická vína Blanc de Blancs – bílé z bílých, což znamená, že víno je vyrobeno stoprocentně z odrůdy Chardonnay; Blanc de Noirs – bílé z černých, které je vyrobeno pouze z Pinotu Noir nebo Pinotu Meunier, a Cépage Meunier – ze 100 % Pinotu Meunier. Neročníkové šampaňské víno není příliš vhodné k archivaci, jelikož může být sceleno z vín třeba až 10 let starých.

Ročníkové šampaňské víno

Ročníková vína mohou být také směsi různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. V průměru jen tři ročníky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské.

Rosé neboli růžové šampaňské víno

může být jak ročníkové, tak neročníkové. Jeho výroba je však ještě pracnější a časově náročnější než tomu je u bílých šampaňských. V Champagne se obvykle používá metoda, při níž se do bílého šampaňského přidá malé procento nešumivého červeného vína. Druhá metoda je mnohem složitější, neboť vyžaduje velmi pečlivě kontrolovaný kontakt slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier s moštem. Tato vína mají jemnější aroma, zatímco rosé vyrobené přimícháním nešumivého červeného vína má aroma robustnější po červeném ovoci.

„Sekt je vlastně jediný nápoj, po němž zůstává žena krásná,“ uzavřel Vintr citátem markýzy de Pompadour, milenky francouzského krále Ludvíka XV..

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*