Ryba domácí na vánoční tabuli

Ryba byla tradičním symbolem křesťanství. Pojídání ryb o vánočních svátcích je doloženo v 17. století, ale prostý lid tento zvyk moc nedodržoval.

Štědrovečerní hostina

K tehdejší štědrovečerní hostině patřilo hlavně množství chodů symbolizující hojnost, byť šlo většinou o jídla velmi prostá:

  • zelná polévka (hlavně na východní Moravě),
  • houbový kuba,
  • pučálka (naklíčený a opražený hrách),
  • muzika, na Moravě zvaná chamula (kaše ze sušeného ovoce),
  • vánočka;
  • v bohatších rodinách se na Vánoce jedla vinná klobása nebo hlemýždi.

Na modro, na černo, na švestkách

Ryba byla často na stole zastoupena symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve ve 20. století se prosadil kapr obecný jako jídlo, které běžně patří k těmto svátkům. Zpočátku v úpravách na modro či na černo (ve sladké omáčce z povidel a perníku). Až po druhé světové válce získal největší oblibu kapr smažený. Důvodem byla finanční dostupnost kapra z velkochovů i dobová popularita smažených jídel. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu asi dvě třetiny českých domácností.

Pečený kapr se švestkami

Příprava: 20 minut + 30-40 minut pečení
Pro 4-6 osob

* celý vykuchaný kapr bez hlavy o váze asi 2-3 kg * 500 g švestek (i mražených) * hrst rozinek * šťáva a kůra z jednoho citronu * sůl * špetka mleté skořice * 1-2 lžíce cukru krupice * 2 drcené hřebíčky * 2-3 lžíce strouhaného perníku * 2-3 lžíce sekaných loupaných mandlí * 3 lžíce másla * 4 plátky anglické slaniny * 100-150 ml suchého bílého vína * skrojky citronu k podávání

  1. Kapra očistíme, omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme máslem a vyložíme půlkami švestek bez pecek (mražené necháme povolit). Vnitřky švestek poprášíme skořicí, tlučeným hřebíčkem, jemně nastrouhanou kůrou
    z omytého citronu, cukrem, mandlemi, perníkem a poklademe zbylými švestkami řezem a dáme do pekáče vyloženého anglickou dolů. Dutinu uzavřeme.
  2. Povrch kapra osolíme, potřeme máslem a slaninou. Obložíme zbylými švestkami a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut. Podléváme trochou vína.
  3. Nakonec šťávu zjemníme kouskem másla, dle chuti doladíme cukrem, solí nebo citronovou šťávou. Upečeného kapra vyjmeme, necháme chvíli odstát a rozkrájíme na jednotlivé porce. Podáváme se skrojky citronu.

Pečené kapří podkovy s mandlovými lupínky a s medem

Příprava: 15 minut + doba na odležení + asi 15-20 minut pečení
Pro 4-6 osob

  1. očištěný kapr o váze asi 2-3 kg * 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, bio * 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, bio * sůl
    a mletý pepř * šťáva z 1 citronu * šťáva z 1 pomeranče * 3 lžíce tekutého medu * 100 g mandlových lupínků * máslo na vymazání
  2. Očištěného kapra bez hlavy a ploutví omyjeme, osušíme a nakrájíme napříč přes páteř na podkovy asi 3-4 cm široké. Porce osolíme, opepříme a pokapeme částí citronové a pomerančové šťávy a promícháme s jemně nastrouhanou kůrou z citrusů. Necháme v chladu asi půl hodiny odležet, porce kapra vyjmeme z marinády a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem.
  3. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C, zprudka zapečeme a ztlumíme na 180 °C. Rybu potřeme medem, posypeme mandlemi, podlijeme zbytkem citrusové šťávy a pečeme ještě 10–15 minut. Pět minut necháme rozležet a rybu se šťávou přendáme na mísu.

Tip:
Podávejte s bramborovou kaší, šťouchanými či vařenými brambory.

Zdroj: internet

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*