Recept – Svatomartinská husa

Nevím, kde je pravda. Jedna říká, že husy byly příliš hlasité a rušily při kázání. Tak skončily na pekáči. Podle druhé pravdy se Svatý Martin skrýval v husinci a husy jej před jeho volbou biskupem vyzradily. Ať už to je jakkoliv, husa patří na posvícenský stůl.

Připravujeme se

  • Husu očistíme, odřežeme přebytečný krk a kůži. Takto připravenou jí opláchneme, osolíme a okmínujeme na povrchu i uvnitř a naplníme na čtvrtky nakrájenou cibulí s jablky, nasekanou petrželkou a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme pod poklicí nebo alobalem.
  • Nejlepší výsledek při pečení masa, ale i buchet dosáhnete s vhodným nádobím. Smaltovaná gastronádoba se žulovým (antracitovým) povrchem teplo dobře přenáší a výsledky jsou skvělé.Tip – Husu můžete naplnit také jinak.  Přidejte hrušky, slívy nebo bílé hroznové víno.

Pečeme

Pečeme při teplotě 180°C za stálého přelévání po obou stranách až do měkka. Tučnější části během pečení propichujeme, aby se sádlo dobře vypeklo.

  • Nepropichujte až do masa, to by se nám tak vysušilo. Vidlice na maso s dlouhými hroty je velmi praktická.
  • Ke konci pečení husu odkryjeme, abychom docílili do zlatova opečené husičky s křupavou kůrčičkou.
  • Upečenou husu vyjmeme z pekáče a sádlo slijeme. Výpek zalijeme vařící vodou a přidáme náplň z upečené husy, krátce povaříme. Výpek přecedíme přes kuchyňský cedník. Nakonec přidáme část vypečeného sádla.
  • Vezmeme nůžky na drůbež, husu naporcujeme a servírujeme.

Pečeme v konvektomatu

1. krok / pečení s párou, 150°C, 150 minut
2. krok / suché pečení, 180°C, 20 minut

(teploty a časy jsou orientační pole typu konvektomatu)

Petrželové knedlíky

Potřebujete 6 housek nebo světlý toustový chleba, 6 vajec, 200 ml mléka a dvě hrstě nakrájené petrželky, sůl, pepř.

Bílky oddělte a našlehejte. Housky nebo chleba nakrájejte na malé kostičky, přidejte petrželku  a zalijte mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky. Přidejte koření a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků. Uvořte kuličky velikosti 7 cm a vařte na páře cca 10 minut. Jsou k pečené huse úplně nejlepší. A s petrželkou nešetřete, čím více, tím lépe.

Připravil: Hermann Salzer, www.haccpexpres.cz

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*