Prodlužte si trvanlivost a čerstvost potravin

Pokud skladujeme potraviny, naším hlavním cílem je co nejvíce prodloužit jejich trvanlivost a čerstvost.

Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu i zdravotní nezávadnost. Potraviny se skladují dle jejich vlastností.  Mezi hlavní činitele, které mohou v průběhu skladování ovlivnit životnost potraviny, patří:

– vlhkost
– teplota vzduchu
– způsob uložení
– hygiena při zpracování potraviny

Potraviny se skladují dle vlastností ve vhodném druhu skladu. Dbáme na zásady správného skladování:

jakost: Potraviny je nutné pravidelně kontrolovat. Zpracovávají se nejprve potraviny déle skladované, aby neprošla záruční lhůta.

narušené a vadné potraviny: Musí se ze skladu co nejdříve odstranit.

aromatické potraviny: Skladují se odděleně jako např. koření.

Stále kontrolujeme teplotu a vlhkost skladu, k čemuž nám poslouží teploměr či hydroměr. Při skladování je též nutné dodržovat pravidla hygieny.

K vhodnému skladování potravin nám poslouží přímo skladovací boxy na potraviny, polypropylenové gastronádoby, polykarbonátové gastronádoby či zásobníky na koření.

Můžeme také využít vakuové dózy, které nám udrží potraviny déle čerstvé, na vejce lze použít přepravní a skladovací box na vejce.

Nákaza potravin
Nákazu potravin způsobují mikroorganismy, které se nachází již v mase nemocných zvířat nebo se infekce přenáší parazity. Zdrojem  nákazy může být také člověk i vnější prostředí.

Přímá nákaza: Pochází z nemocného zvířete.

Druhotná nákaza: Do potraviny se při styku s vnějším prostředím dostanou choroboplodné zárodky, které mohou vzniknout při špatném skladování, zpracování, přepravě i prodeji.


Připravil: Lucie Studená
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*